Понеделник, 08 Юли 2024
    
Мнения

Искра Михайлова: Спекулация е да се каже – „Доган нареди“. Дерибеите ги посочват хората

  08.07.2024 11:38  
Искра Михайлова: Спекулация е да се каже – „Доган нареди“. Дерибеите ги посочват хората

"Има една силна партия - ДПС. Няма различни ДПС-та, както казват. Няма автентично ДПС. Всеки избирател на ДПС е автентичното ДПС. Търсенето на някаква манипулация и спекулирането с името на г-н Доган, за съжаление не прави чест на колеги, които много добре знаят, че действително ДПС върви по своя естествен път на партия, която се развива."

Това заяви в студиото на "Денят започва" Искра Михайлова - заместник-председател на ДПС и на парламентарната група на Движението.

По думите ѝ е спекулация да се каже: "Ахмед Доган нареди" - това никога не се е случвало:

"Аз работя с ДПС вече повече от 25 години и в тези години аз никога не съм чула думата "нареждам". Имали сме обсъждания, имали сме позиции, но винаги всеки един от нас и всеки избирател на ДПС е имал правото на своя лична позиция. Всички, които сме свикнали и така сме работили, които изграждаме позициите на ДПС, продължихме линията, която Движението изгради още на националната си конференция", заяви Михайлова.

Тя припомни, че там е записано, че коалиционната култура е част от политическия прагматизъм. „Затова и съвсем естествено ДПС ще върви по този път – към изграждане на коалиционно правителство в България“.

Обръщението на Делян Пеевски е било очаквано, то е достатъчно откровено и показа  отношението му както към цялата партия, към всички нейни избиратели и лично към Ахмед Доган. Сега хората са по-спокойни. Да излезеш толкова откровено и да изразиш позицията си, това е достойна постъпка, добави тя.

По отношение на това дали има напрежение в партията, Михайлова каза, че това са напълно естествени процеси.

Новото начало означава една модерна партия, която е част от процесите в ЕС и се е ангажирала с тях. Нормално е тази партия да върви по нов път.

Модерните партии са прозрачни и открити структури, които се съобразяват с волята на избирателите, каза тя по повод дали се притеснява, че скандалите в ДПС ще разрушат имиджа й. ДПС е актуална партия, който показва, че е приключила с капсулирането си, добави тя.

Не е нормално точно в този момент ДПС да се обърне към екзистенциалните проблеми на двама или трима. Това е форма на манипулация на всички избиратели на ДПС. Както пише Пеевски в писмото си – не е достойно заради собствените си проблеми да бъркаш в душите на хората, на тези, за които ДПС е кауза, заяви Михайлова.

Тя посочи, че всеки, който осъзнае, че има нови перспективи и възможности, е добре дошъл в Новото начало. А дерибеите ги посочват хората.

Тези, които не приемат Новото начало, искат да се връщат назад. Да се върнем назад, когато някои политици се опитваха да изградят имиджа и идеологията на гърба на ДПС, това е толкова неприемливо, че хората го игнорират.

Загубиха мярата между личното и партийното тези, които не искат Новото начало. Те не разбраха, че когато местните организации свалят доверието си от тях, това просто означава, че нямат повече доверието на своите избиратели, категорична е Михайлова.

Работила съм много години с г-н Доган, учила съм се от него, отнасям се с огромно уважение към него. Винаги бих се срещала с него, за да работя за бъдещето на ДПС, за европейските политики на ДПС. Но никога не бих отишла, за да коментирам личните проблеми на някого, който се опитва да спекулира с името на Ахмед Доган, каза Михайлова.

За бъдещето тя е уверена, че разумът ще надделее, защото „много висока и ценна е каузата“.

Хората по места очакват, ние, депутатите, да си свършим работата. След подкрепата на нашите избиратели за това да има правителство, ние ще извървим пътя – ще чуем областни лидери, структури, парламентарната група. Решение тогава ще вземем за това какво ще става с мандата, обобщи Искра Михайлова.

Източник: Стандарт