Вторник, 16 Юли 2024
    
Крими

Проверките за райския газ дават резултат: 15 продавачи на балони са задържани, иззети са 18 000 флакона

  09.07.2024 13:48  


Георги РУСИНОВ

 

Проверките за райския газ вече дават резултат. 18 000 флакона с диазотен оксид, продавани на различни места по Южното Черноморие, са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от служители от отдели „Икономическа” и „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас, съобщиха от пресцентъра на дирекцията в морския град.

Само преди дни директорът старши комисар Емил Павлов коментира пред „Черноморски фар“, че се обръща сериозно внимание на засилващата се употреба на райски газ сред непълнолетни, за които е забранен. Той посочи, че действително се отчита тенденция за повече такива случаи с настъпването на летния сезон, и то най-вече в курортен комплекс Слънчев бряг. Пред изданието ни старши комисар Павлов обеща, че проверките няма да са инциденти и ще продължат през цялото лято, във всички курортни градове. 

„В тази връзка служителите на „Икономическа полиция“ и „Охранителна полиция“ ежедневно извършват проверки на територията на курортния комплекс с оглед ограничаването на това явление сред подрастващите. Такива проверки ще се извършват също и на територията на Созопол, Приморско и Царево. Това няма да е еднократна акция, тя ще продължи през целия летен сезон“, заяви тогава директорът на ОДМВР-Бургас.

Проверките са факт с обявената днес успешна специализирана акция. Установени са общо 15 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на изискванията - райски газ да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни лица.

Предстои изпращане на материалите по случаите в Бургаска прокуратура, както и уведомяване на БАБХ и РЗИ за взимане на отношение в сферата им на компетентност.

От ОДМВР-Бургас припомнят, че в масовата употреба на т.нар. „Смеещ се газ” често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката, а именно : замайване, звукови и визуални халюцинации, в намалена чувствителност към болка, дезориентация и объркване, мускулни спазми, изтръпване и отпускане на мускулите, влошена координация и липса на баланс, параноя.

Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курортни зони, като ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация.