Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас

Ръководството на БСУ реагира срещу смяна на името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  10.07.2024 10:19  
Ръководството на БСУ реагира срещу смяна на името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Георги РУСИНОВ

 

Ръководството на Бургаски свободен университет реагира срещу потенциалната смяна на името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Припомняме, че ректорът на държавния ВУЗ в морския град проф. д-р Христо Бозов поиска подкрепа от Общински съвет – Бургас за това университетът да се нарича Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Президентът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов и ректорът проф. д-р Милен Балтов са внесли свое писмо до местния парламент, с което пък настояват за подкрепа за тяхното искане промяна в името да няма. Двамата се аргументират изцяло с нормативната практика в България.

„В наименованията на съществуващите в страната 52 висши училища името на населеното място присъства по два начина – или като част от наименованието на висшето училище (посочени са примери със Софийския университет, Пловдивския, Бургаския и др.), или с добавяне на населеното място след тире (примери с УНСС-София, Университет „Проф. д-р Асен Златаров и др.). В практиката няма случай, при който в един и същи град да има висши училища с дублиране на тази част от наименованието им. Според нас това е и недопустимо, защото може до доведе до объркване, нелоялни практики на конкуренция, грешки при вземане на решения и най-вече да води до заблуждаване“, пишат от БСУ.

Професорите Чобанов и Балтов изтъкват, че името Бургаски свободен университет е утвърдено преди повече от 30 години от Великото Народно събрание и именно висшето училище се свързва с определението „бургаски“.

„Така сме известни сред академичната общност у нас и в чужбина. Добавянето на същото определение към наименованието на другия университет в Бургас би било прецедент в историята на висшето образование в страната и би довело до подмяна на традициите на Бургаския свободен университет. Ето защо ние сме против новото наименование на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да съдържа определението „бургаски“. Надяваме се, че общинските съветници ще се съобразят с нашето становище. Убедени сме, че и двата университета заемат достойно място в града ни и през годините са се утвърдили със своите наименования и няма нужда от излишно дублиране“, завършват писмото си до Общински съвет – Бургас от ръководството на БСУ.