Вторник, 16 Юли 2024
    
Култура

Започва Международният филмов фестивал в Бургас

  11.07.2024 12:06  
Започва Международният филмов фестивал в Бургас

Новата секция ще включва любими заглавия от класическото българско кино, специален гост в пилотното издание ще бъде обичаната бургаска актриса Мария Статулова. Срещата с нея ще бъде на 21 юли, от 21.30 часа, а последващата прожекция е на култовата лента от 1986 година  "Да обичаш на инат"

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и  визитка за свежи таланти, актьори и утвърдени имена от кино индустрията. Девет издания по-късно той не спира да е едно от най-вълнуващите  културни събития и само след броени дни, от 19 до 25 юли, ще зарадва своите почитатели с над 40 филмови заглавия и интересни съпътстващи модули.

Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”. Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин Божанов (жури на фестивала), чийто филм “Безсрамните” направи премиера в  секцията "Особен поглед” на фестивала в КАН, а актрисата от филма Анасуя Сенгупта, спечели наградата за на-добра актриса. Те ще бъдат в компанията на харизматичния Юлиан Вергов, който също е в състава на журито, румънската режисьорка Катринел Данаята, италианският режисьор Карло Сиропи - носител на редица международни награди, режисьор Венцислав Сариев и Бора Давутлуоглу от фестивала „ Adana Golden Boll”.

Инициативата се провежда с партньорството на Община Бургас, всички филмови прожекции са с вход свободен.