Вторник, 16 Юли 2024
    
Крими

Много въпросителни, малко отговори за побоя в Кайт бара

  11.07.2024 16:36  


Георги РУСИНОВ

 

Много въпросителни, малко отговори. Така може да се обобщи днешният брифинг на Районна прокуратура – Бургас, в който административният ръководител прокурор Мария Маркова говори за обвинението повдигнато срещу служителя от Четвърто Районно управление – Бургас - 21-годишният Христо Петров за нанасяне на средна телесна повреда на 20-годишния Владимир Радев. За това престъпление го грози затвор от 2 до 10 години, поясни държавният обвинител. Инцидентът е от заведението "Кайт бар" между Черноморец и Созопол.

Маркова коментира, че към настоящия момент не е запозната с обясненията на обвиняемото лице.

„Считам, че не е момента, в който следва да бъдат давани такива сведения, тъй като делото е в етап на разследване и събиране на доказателства. Поведението му е било такова, че е изразил явно неуважение към обществото“, каза тя.

Най-важният въпрос: „Като какъв е бил там Петров?“ остана без отговори. Разпространени снимки показват, че същият носи жилетка, брандирана с логото на охранителна фирма. Прокурор Маркова даде отговор защо чак една седмица след извършения побой, той е арестуван.

„Много хора се събират покрай Джулай морнинг в питейните заведения и именно това е дало основанието за невъзможността за определянето на фигурата на обвиняемото лице. Съвсем скоро е установен като извършител. Искам да изразя благодарност към ОДМВР-Бургас за установяването му, тъй като описанията на лицето като извършител са били много оскъдни. Това е в интерес, както на обществото, така и на Прокуратурата и пострадалото лице. Знаете, че в период от една седмица не е бил установен като извършител. Все още се събират свидетелски показания. Установява се в качеството на какъв той е бил там – дали като гражданин, охранител, или полицейски служител ангажиран с охраната на Джулай морнинг. Това ще се установява“, каза тя.

По думите й няма данни за укриване на информация и че това е въпрос на вътрешни проверки в МВР. Освен това, ако се установи, че е бил в качеството си на полицай ще има квалифициращ състав на престъплението.

„Предстои обаче да се разбере като какъв е бил там. Изискани са справки от неговите работодатели, към момента не са постъпили такива, така че към момента не мога да дам отговор като какъв е бил. Дали е бил нает без професионален договор като охранител е обект на проверка от дисциплинарните органи на МВР“, уточни прокурор Маркова и добави:

„Всеки би могъл да се представи като всякакъв в едно питейно заведение“, а на репортерски въпрос „Дори и с брандирана жилетка?“ отговорът беше: „Да, те свободно се продават тези жилетки. Всеки може да ползва такава и да се представя дори като длъжностни лица и охранители. Кой какво слага като дрехи си е личен избор. Може би е искал да имитира определени личности. Не мога да бъда категорична и да заявя участието на лицето“.

Административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас каза още, че се извършват действия по установяване на свидетели и разпити на служители и в охранителната фирма. Петров е задържан за 72 часа, предстои да му бъде поискан постоянен арест.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Дария Хулка, природозащитник: Още 10 години ли ще чакаме за нормални условия за животните
  14.07.2024 15:22      

Георги РУСИНОВ   Още 10 години ли ще чакаме, за да има нормални условия за б