Вторник, 16 Юли 2024
    
Поморие

Нова автоматична поливна система ще поддържа зелените площи в Поморие

  12.07.2024 10:49  
Нова автоматична поливна система ще поддържа зелените площи в Поморие

Изградена е нова 3400-метрова автоматична поливна система  с 400 пръскача в пространството от Евангелската църква до паметника на Пейо Яворов в Поморие. Разстоянието е над 2.2 км, като в него са положени маркучи, които да напояват дървесната и тревната растителност в района. В специални шахти са монтирани и две хидрофорни помпи, които да способстват покачване на налягането.

Създаването на новата поливна система бе необходимо, поради местния климат през лятото, характеризиращ се с дълги пикови слънчеви часове, нанасящи щети върху зелените площи. През есента проектът продължава с проучване на три нови зони чрез сондиране, по-известно като поставяне на „тръбни кладенци“ с вода, подходяща за поливане.

„За 2025 година сме заложили системата да се надгради и в градинката до Исторически музей – Поморие, прилежащата към храм „Свето Рождество Богородично“ градинка, централната пешеходна зона, в това число – градинките пред Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ и пред сградата на Община Поморие. Този район, заедно с площите в квартал „Свобода“ и квартал „Свети Георги“, представлява новите три зони, които ще бъдат обхванати от проекта на Общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство“, обясни кметът Иван Алексиев.