Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас

Часът на истината! Среща на седмокласниците с новите им училища

  12.07.2024 14:24  
Часът на истината! Среща на седмокласниците с новите им училища

 

Данни. Резултатите от НВО в действие – кой къде ще учи следващата учебна година

Дона МИТЕВА

Горещото изпитно лято за седмокласниците и техните родители е към своя край. Срокът за обявяване на първи етап на класиране за приемането на ученици след завършено основно образование в неспециализираните училища приключи днес - излезе първото класиране.

За част от семействата драмите ще продължат и за следващи класирания, но по-голямата част ще си отдъхнат след като децата, удовлетворили желанията си бъдат записани в новите училища. Анализът на постигнатите резултати показва, че средният успех на учениците по математика от област Бургас по е 45,31 т., при максимален брой точки 100. Той е малко по-висок от средния успех за страната (+2,37), който е 42,94 точки.

Областта се нарежда на трето място в страната по успеваемост на учениците след област София - град (54,73) и област Варна (51,28).

В област Бургас на НВО математика в VII клас има 10 ученици с максимален брой точки – 100 т. – 9 ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и 1 ученик от СУ „Иван Вазов“ – Поморие.

Средният успех на учениците от област Бургас по български език и литература (БЕЛ) е 54,98 т., при максимален брой точки 100. Той е малко по-висок от средния успех за страната (+0,38), който е 54,60 точки. Областта се нарежда на шесто място в страната по успеваемост на учениците.

За сравнение – през учебната 2022/2023 г. средният успех е бил 54,84 т., при среден за страната 55,04 т.

Данните от Регионалното управление на образованието показват, че през последната учебна година (2023/2024 г.) се забелязва покачване на успеха на учениците от областта.

В област Бургас на НВО за VII клас има един ученик, който е с максимален брой точки – 100 т. – Александра Боянова Радева от СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас.

Има и двама ученици с присъдени 100 точки на НВО – Янилия Теодор Терпо и Теодора Кирилова Стоянова от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които спечелиха съответно първо и трето място на Националния кръг на олимпиадата по български език и литература и съответно получават максимална оценка на НВО.

На регионално ниво най-значителното подобрение е при математиката (+8,15 точки). На национално ниво също се вижда значително подобрение при математиката (+7,65 точки).

При изпита по английски език също показва подобрение, както на регионално, така и на национално ниво. Съществуват спадове в резултатите по немски език на регионално ниво, но тези данни са основани на малък брой ученици.

В класацията по училища, която излезе в национален мащаб и показва резултатите от последните три години на първо място е Математическата гимназия. Тя се върти в социалните мрежи и подрежда бургаските школа. Второ е Първо частно основно училище, следвано от ОУ „А. Г. Коджакафалията“ с незначителна разлика. Следват ОУ „В. Априлов“, ОУ „Петко Славейков“, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ„П. К. Яворов“. СУ „Кирил и Методий“, затваря десетката на класацията.

От единадесето до петнадесето място се нареждат ОУ „Климент Охридски“, ОУ „Г. Бенковски“, ОУ „Княз Борис I“, ОУ „Хр. Ботев“, кв. Сарафово и ОУ „Елин Пелин“.

В една част резултатите, сравнени с предходните две години, бележат растеж. На преден план си остава обаче не резултатът на училищата, а на отделните ученици и усилията всеки един от тях да намери най-подходящото място, където да продължи своето образование.