Вторник, 16 Юли 2024
    
Крими

Полицията е знаела за случая от Кайт бара дни преди ареста, твърди бащата на отстранения Христо Петров

  12.07.2024 17:45  


Адвокатите след поставения му арест: Пълно безобразие!

 

Георги РУСИНОВ

 

Като пълно безобразие. Така определи задържането под стража на полицая Христо Петров единият от адвокатите му – Бойчо Боев. В заседание пред Районен съд – Бургас се гледа мярката му за неотклонение.

След като другият защитник – адвокат Петър Димитров поиска да се запознае с досъдебното производство, преди пледоариите на двете страни, защитата поиска до разпит да бъде допуснат бащата на обвиняемия в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди полицай. Иван Петров трябваше да внесе яснота около характера на сина си и как не се е укривал и защо няма да го направи.

Съдът го допусна. Той посочи, че живее в Дебелт заедно със съпругата, сина и дъщеря си. Христо бил дисциплинирано момче, не бил конфликтен, няма проблеми като ученик или с колеги. Постъпил в полицията, защото искал да спазва закона.

По думите му, когато е разбрал, че е в новините Христо веднага се обадил на прекия си ръководител и му казал „Началник, стана една беля!“, отговорът бил: „Аз знам от вчера“. Два дни след това получил призовка за разпознаване, на която го завел баща му до Районно управление – Созопол заради инцидента от „Кайт бар“, в който пострадал е Владимир Радев.

Малко след това бил задържан за 24 часа. Бащата посочи, че преди това никъде не се е укривал. През това време не е ходил на работа. Доброволно се явил и на разпит пред Прокуратурата, където отново е бил съпроводен от баща си.

Прокурор Мария Маркова започна с това, че постоянен арест е необходим заради високата обществена опасност на дееца и деянието. Заради това имало и риск той да се укрие или извърши друго престъпление. Маркова добави, че именно фактът, че е полицай, който трябва да спазва закона прави извършеното от Петров неуважително, както към нормите, така и към неприкосновеността на човешкото тяло. По думите й при евентуална по-лека мярка Петров може да повлияе на свидетелите.

Адвокат Боев на свой ред посочи, че срещу клиента му има влязла в сила забрана да напуска страната. Както стана ясно и от думите на баща му – той има постоянен адрес и не се е укривал нито за миг. За въздействието на свидетелите той изрази съмнение, че няма как Петров да повлияе на приятелска компания от 6 души, живеещи в София.

Допълнително той изтъкна, че има разлика между лична причина за случилото се, предизвикана от пострадалия и нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Адвокат Димитров добави, че дори няма съдебно-медицинска експертиза, която да сочи категорично, че касае средна телесна повреда, а не лека.

Пред съда обвиняемият полицай заяви:

„Не съм такъв човек, който да се крие“.

Докато съдът решаваше каква мярка да му определи бащата Иван Петров говори пред съдебните репортери. Той отново повтори как синът му се е свързал с началника си при появата му в медиите и бе категоричен, че не се е укривал.

„Той ако се беше укривал, нямаше да се обади на началника си. Лично аз го заведох до Созопол и беше там от сутринта до следобеда и след това го задържаха“, посочи Петров-старши.

На въпрос дали твърди, че ръководството на МВР е било информирано и въпреки това са минали няколко дни до ареста му, той заяви:

„Да, ръководството на Четвърто Районно беше информирано“.

Инцидентът пък станал заради уриниране върху парче пица.

„На някакво ремарке, някакво парче пица, някакъв пиян се е търкалял и уринирал върху него. Той му е направил забележка. Заграждат го 5-6 човека, а пострадалият вдига ръце. Тогава Христо му е ударил шамар. Това е, което знам. Може да си понесе вината, ако го е направил това нещо, защото то е въпрос на доказване. Той не знае да е строшил челюстта на младежа“, заяви бащата.

Родителят изрази и съмнение, че челюстта на 20-годишният студент Владимир Радев е била счупена след прегледа в Спешното в Бургас.

„Когато е ходил в Окръжна болница. В един от документите пише, че е имал разместване на 2-3 зъба. От там нататък кога е ходил до „Пирогов“, кога е приет…Пътят е 400 километра. Всичко става. Възможно е фрактурата да е след прегледа в Спешното отделение. Да се разпитат там“, заяви той.

Бащата посочи, че не знае отстраненият полицай от Четвърто Районно управление да е бил там в качеството си на охранител.

„Думите му бяха така: „Исках да гледам, не можах, защото билета е скъп. Не мога да си го позволя“. В района намира жилетка на охранителна фирма, слага я и влиза вътре, за да не бие на очи на охраната. Аз не знам да е бил молен да бъде охрана“, каза Петров.

През това време съдът излезе с определение за постоянен арест на сина му, въпреки настояванията на защитата за подписка, парична гаранция, или в краен случай „домашен арест“ с проследяваща гривна.