Вторник, 16 Юли 2024
    
Култура

След наградата „Златна Светулка“ в Кан, филмът „Ваклуш“ отново в Бургас

  12.07.2024 18:00  
След наградата „Златна Светулка“ в Кан, филмът „Ваклуш“ отново в Бургас

 

Филмът „Ваклуш“ бе отличен от световния филмов фестивал в Кан „Rememberthefuture“. Той получи статуетка „Златна светулка“ в категория “Най-добър филм за социална справедливост“ (BestSocialJusticefeaturefilm). Лентата, излезе в началото на 2023 –та година, а Бургас бе сред първите градове с премиера. Година по-късно успешният филм има 10 награди – от Сащ, Швеция и Индия. Филмът бе представен на мега турне в Сащ и Канада, където гостува в 16 града. Прожекциите  в България и Европа са над 120.

По покана на Община  „Ваклуш“ ще бъде представен на 22 юли от 19:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Организираната прожекция е със свободен вход , режисьорът Николай Василев лично ще представи новоизлезлия албум “Ваклуш”.

Книгата е продължение на филма и в него са използвани материали, които остават извън кадър – стотици часове с разговори и интервюта. В Албума са отпечатани фотографии от архива на Ваклуш Толев и снимки от негови срещи с десетки личности от България и чужбина. Това литературно бижу от 376 страници  надхвърля границите на обикновена биография и се разгръща като пътешествие през визиите за Третото хилядолетие на един Учител, за когото „Духът е по-реален от всичките реалности“.