Вторник, 16 Юли 2024
    
Несебър Поморие

Археологически разкопки осветляват границата между Анхиало и Месамбрия

  13.07.2024 10:48  
Археологически разкопки осветляват границата между Анхиало и Месамбрия

Предвиждат се сондажи, разположени във вече съществуващи иманярски изкопи – начало октомври 2024 г.

 

Моника ИЛИЕВА

 

Общински съвет – Поморие даде съгласие за провеждане на археологически проучвания на обект в каблешковската местност Праматаря. Това се случи на редовно заседание на местния парламент в края на месец юни. В Община Поморие е подадено заявление от гл. ас. д-р Живко Узунов, департамент „Археология“ към Нов български университет“ за провеждане на археологически проучвания – разкопки на обект в м. Праматаря – разположен на десния бряг на р. Ахелой. Той е регистриран при теренни издирвания през 2017 година. Тогава са установени следи от масивна иманярска дейност – видими, като голям изкоп, направен със земекопна техника и няколко по-малки. Предварителните данни сочат, че на това място е имало сграда с каменни стени и керемиден покрив, разрушена при пожар, а за него свидетелстват обгорели археологически материали, открити в иманярските изкопи.

Предварителните данни от събрания материал датират обекта в елинистическата епоха. Той е от изключителна важност при разглеждането на селищните модели в околностите на Месамбрия и Анхиало от периода – част от поредица обекти, разположени на р. Ахелой. През 2016 г. в землището на с. Александрово е проучен първият. Бъдещите разкопки в Праматаря ще хвърлят повече светлина в изясняване на границата между Месамбрия и Анхиало.

Целта на настоящия проект е да се изясни характерът на обекта и функциите, които той е изпълнявал. Проучването ще помогне за по-пълно разбиране на процеси и събития от елинистическата епоха в територията на Анхиало и Месамбрия. Детайлното документиране на керамичния материал ще хвърли светлина върху развитието на местните ателиета, предпочитаните места за внос на продукция от външни източници. Важен аспект е изясняване характера на поминъка на селището чрез археозоологични и археоботанически анализи.

Предвижда се да бъдат направени няколко сондажа с размери, които ще бъдат разположени във вече съществуващи иманярски изкопи. Общата площ на проучването няма да засегне части от възвишение, недокосвано от иманярите. След приключване на предварителното проучване, съгласно договор с Министерство на културата, ще се извършат консервационни дейности. Придобитите находки ще бъдат предадени за съхранение в Исторически музей – гр. Поморие.

Срокът за извършване на археологическите разкопки с площ 200 кв. м е 20 дни, на няколко етапа, като първият стартира през октомври 2024 г.