Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас Любопитно

Две световни титли за бургаското момиче Ванеса Калчева от Dance World Cup Finals-Prague

  13.07.2024 13:12  
Две световни титли за бургаското момиче Ванеса Калчева от Dance World Cup Finals-Prague


Бургас има двойна шампионка от престижния артистичен форум Dance World Cup Finals-Prague 2024, който събира танцьори от цял свят!
Двете световни титли завоюва 16-годишната Ванеса Калчева, тя добави към успеха си и една вишешампионска титла.
Ванеса, която е ученичка в НЕГ „Гьоте“, стана първата световна шампионка за България в категория „Шоу“ и грабна златото с уникалната си хореография "On the edge of the world ".
В „Contemporary“, категория дуети, заедно с партньорката си Габриела Мерджанова пребориха 80 двойки от цял свят и грабнаха първото място.
В конкуренция с почти 60 момичета Ванеса зае второ място в същия стил при индивидуалните изпълнения.
Всички хореографии са дело на трикратния световен шампион и хореограф Денислав Иванов. Той е личен треньор на Ванеса и работи с нея последните 2 години.
Възпитаничката на НЕГ "Гьоте " е носителка на множество призови места и отличия от национални и международни състезания, два пъти получава стипендия към Министерството на образованието и науката по Програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. Преди да се впусне в танците, е тренирала акробатика в КСА Бургас при Камелия Борисова.
На форума в Прага участва и бургаската танцова школа „Дюн“ на Петя Стойкова. 30 танцьори от различни възрасти се включиха в надпреварата в няколко категории, представиха се повече от достойно и натрупаха безценен опит.