Вторник, 16 Юли 2024
    
Любопитно

Горещата вълна у нас продължава

  14.07.2024 08:24  
Горещата вълна у нас продължава

Балканите продължават да са в плен на опустошителна жега. И в неделя дневните температури ще са между 35 и 40 градуса с локални нагрявания над тези стойности. Денят ще е слънчев, с временни увеличения на облачността следобед, но без валежи. Вятър – по-осезаем в източната половина на страната.

Предстоящата седмица ще е още по-топла. Дните ще са слънчеви, с временни заоблачавания следобед. В обичайно горещите точки у нас следобедната жега ще достига 42-43 градуса. Най-високите температури ще са по поречието на Дунав и долното течение на река Струма.

Промяна в атмосферната конфигурация се очертава през втората половина на този период. Ще се развиват локални гръмотевични процеси с кратки дъждове и висок риск от градушка.

В дните около 23-24 юли се очертава известно захлаждане с няколко градуса, което обаче ще се усети предимно в западната половина на страната. Предварителните прогнози са да премине студен атмосферен фронт.

Черноморието също остава в плен на летните жеги. Дневните температури ще достигат до 31-32 градуса в неделя и до 35-36 градуса след това. Около 19-20 юли ще има повишена вероятност за кратки локални валежи с гръмотевици. В неделя и в хода на предстоящата седмица морето ще е относително спокойно.

Продължаващите жеги и липсата на валежи увеличават опасността от бързо разпалване на горски и полски пожари. Рискът е  висок в почти цяла България, без по-високата част на планините в Западна България. При инцидент вятърът ще прави борбата с огъня изключително трудна.

Източник: Нова ТВ