Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас

Поредна пречка за новия приют за бездомни кучета

  14.07.2024 14:15  
Поредна пречка за новия приют за бездомни кучета

Обществена поръчка. Камарата на българските архитекти намери кусури в условията по процедурата

 

Георги РУСИНОВ

 

Темата с бездомните кучета в Бургас не е на дневен ред сред обществото, защото те са рядкост по улиците. Така привидно за гражданите проблемът е решен, но има един друг, с който са ангажирани вече много години природозащитните организации и хора в морския град – условията в настоящия общински приют, които са меко казани недобри, липсата на достатъчно бюджет и най-вече капацитет за четириногите. Във всеки един момент приютът в местността Пода е пълен почти на 100%. Това е така и поради липсата на желание у българина да осиновява бездомни животни за сметка на нелегалното развъждане и купуване на „породисти“.

Затова от много години хората, които милеят за кучетата без дом, работят активно за изграждането на нов и по-модерен приют, с по-добри условия за живот и най-вече с повече бюджет, за да не се налага той да стига само за храна и основни медицински процедури. Все обаче нещо възпрепятстваше реализирането на тази идея, която е коментирана през годините и от общинските съвети и от администрацията на Община Бургас.

 

Проектът

 

Сега, след толкова време на чакане, нещата се пораздвижиха. На 11 юни бе обявена обществена поръчка с предмет „Инженеринг на Център за настаняване, лечение, обучение, социализация и осиновяване на животни в Бургас“. Възложител е Община Бургас. Крайният срок за получаване на оферти е до 30 юли. Прогнозната стойност – 2 750 000 лева, без ДДС.

Видно от документацията в поръчката, която е доста подробна, проектът е амбициозен. Новият дом на безстопанствените животни ще се намира в местността Черна гора, в землището на най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Общата структура включва пет основни компонента, представени като свързани в кръг – настаняване, лечение, обучение, социализация и осиновяване.

Към графа „Настаняване“ влизат самостоятелни и общи помещения; специализирани помещения за активно лечение, наблюдение и кастриране; звено за грижа и красота и такова за административни дейности.

В частта „Лечение“ са включени звено за паспортизация, ваксинация, регулярни прегледи и проследяване на лечение; звено за планирани операции; звено за спешна медицинска помощ; аптека и магазин с прилежащи складове.

За обучението на животните е предвидено училище, състоящо се от вътрешно помещение и външно пространство за провеждане на набор от обучения, тренировки, рехабилитация и информационни кампании.

В графа „Социализация“ се посочва, че ще има специално вътрешно помещение и външно пространство за социализация на животни, настанени в приюта, с домашни животни и хора – съдържат заграждения, самостоятелни и комплексни съоръжения за игри с плитък басейн за улавяне на топки през лятото, скали за катерене, наклони, катерушки, проходи, сензорни пътеки.

Кръгът се затваря с осиновяване и звеното за подпомагане на дейността. Ще се създава дигитално съдържание за Центъра и неговите обитатели, събиране и проверка на документи на кандидат-осиновителите, провеждане на срещи, съвместна дейност с чуждестранни институции.

„Цялостният цикъл от дейности на Центъра е свързан с обхващането на различни групи от хора – на посещение във физическата среда и достигнати посредством интернет. Сред основните цели е значително увеличаване на дела „Осиновени животни“. За постигането на това е необходимо разширяването на зоните на влияние и достигане до по-голямо количество хора, сред които са и потенциалните осиновители“, се посочва в концептуалния проект за приюта.

В документацията са описани и характеристиките на имота, в който ще се изгражда приютът. Тук правят впечатление няколко неща. Вентилационна система ще осигурява достатъчно количество въздух с подходящо качество, поддържа ниско ниво на миризми, вредни газове, прах и инфекциозни агенти и съдейства за отстраняване на прекомерната топлина и влага. Без течение.

Търси се и максимално естествено осветление на помещенията и връзка с природата, което ще се реализира чрез странични и покривни прозорци. Температурата също трябва да се регулира ефективно в интервалите на 15 – 21 градуса за възрастни и здрави животни, а за млади и в процес на лечение – според преценка на ветеринаря.

Към модерните условия в бъдещия приют се добавя и ефективна сигнализираща система за пожар и система за контролирано освобождаване на животни към външното дворно пространство и високо ниво на сигурност, безопасност, прозрачност на дейностите чрез система за постоянно видеонаблюдение на имота и обекта, включително всички помещения за животни.

Ще бъдат имплементирани и зелени решения за висок клас енергийна ефективност. Фотоволтаични панели ще бъдат поставени по покрива и над линейните паркоместа с цел осигуряване на дял от необходимата електрическа енергия, засенчване на автомобили и възможност за тяхното зареждане. Предвиждат се още системи за събиране и съхранение за вода; за преработка на специфични от дейността отпадъци; настилки с дренажни фуги – редуване на плочи със запечатване на почви и отвори естествена растителност с насочено отичане на водите.

Тази и още допълнителна информация е публикувана официално в документацията за обществената поръчка.

 

Прекратяване поискаха от Камарата на архитектите в България

 

От професионалната организация са изпратили официалната си позиция до кмета на Бургас Димитър Николов, Агенцията за обществени поръчки и Сметната палата. В писмото, изпратено и до „Черноморски фар“, се настоява за промяна в условията на процедурата и повторното ѝ провеждане. От КАБ са категорични, че са необходими промени в изискванията поради наличие на неравноправни и неприемливи клаузи, неефективно разходване на обществени средства и ограничаване правото на достъп на проектантите до участие в процедурата.

Архитектурната колегия настоява за няколко промени в условията на обществената поръчка.

На първо място те искат преразглеждане на възлагането по процедурата „инженеринг“ (проектиране и строителство). Отваряне на възможност за самостоятелно изпълнение на проектантските дейности – изготвяне на инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор.

„Инженерингът създава условия за непрозрачност и многократно оскъпява публичните обекти за сметка на тяхното качество. Неразделянето на обособени позиции на поръчката стеснява кръга на възможните участници като необосновано ограничава конкуренцията. Не са посочени мотиви относно липсата на обособени позиции за проектиране, авторски надзор и строителство, което е в нарушение на ЗОП“, пишат в писмото си от КАБ.

Условия има и към залагане на прогнозна стойност за проектиране и авторски надзор, която е съобразена с пазарната (8% от строителната стойност). Според тях тази за проектиране (в размер не надвишаващ 1% от строителната стойност) и авторски надзор (в размер до 20% от хонорара за проектиране) е неправомерна, защото не е съобразена със ЗОП и Методиката за определяне размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги

„Буди недоумение фактът, че Община Бургас възлага на общинска фирма разработване на концептуален модел със спорно качество за „Център за настаняване, лечение, обучение, социализация и осиновяване на животни“ на стойност 15 000 лв., а комплексното проектиране на центъра по всички проектни части не бива да надвишава 27 500 лв. (без ДДС). Условията на поръчката създават дъмпинг, тъй като прогнозната стойност за проектиране и авторски надзор е много по-ниска от нормалната им стойност. Същевременно участниците трябва да се състезават по показател най-ниска цена, което стимулира още по-силното подбиване на цените за проектантските услуги“, аргументират се архитектите.

Те настояват и за поставяне на изискване за реализиран минимален общ оборот за услугите по архитектурно и инженерно проектиране.

„Изискването за реализиран минимален общ оборот в размер от 500 000 лв. за услугите по архитектурно и инженерно проектиране, при заложена пределна цена за проектиране от 27 500 лв., е ограничително, необосновано и нарушава конкуренцията“, пишат от КАБ.

Претенции има и към гаранцията за изпълнение на проектирането.

„Изисква се тя да е в размер на 0,5% от стойността на поръчката, въпреки че изрично е подчертано, че цената за проектиране не трябва да надвишава 1% от общата стойност на поръчката. Това означава на практика, че гаранцията е в размер на 50% от стойността на цената за проектиране, което е крайно несъразмерно спрямо гаранцията и цената за строително-монтажните дейности (за 99% от цената за СМР се изисква гаранция в размер на 2,5% от нея)“, се посочва в писмото.

От Камарата на българските архитекти завършват становището си с това, че разчитат искането им да бъде внимателно разгледано и отразено.

„Надяваме се в бъдеще Община Бургас да не бъде пример за нередности при възлагане на обществени поръчки за проектиране и строителство“, обръщат се архитектите към кмета на Бургас Димитър Николов.

 

Стоян Грозев, председател на екологичната комисия към ОбС: Силно се надявам това възражение да не повлияе на сроковете

 

Важно е час по-скоро да имаме този нов приют. Това заяви пред репортер на „Черноморски фар“ председателят на екологичната комисия към местния парламент Стоян Грозев.

„Моето мнение е, че даже е закъсняло изграждането на този нов приют, защото знаете, че този който е сега дори не е на общинска земя. Той е твърде малък и недостатъчен за животните. Условията не са никак добри. Това, което сега се предлага да се изгради, е крайно необходимо“, заяви той.

Според него, по-скоро ТСУ към Община Бургас  трябва да кажат имат ли основания исканията на Камарата на архитектите в България за спиране на поръчката и отделянето на проектирането в отделна част.

„Всяко едно възражение по обществена поръчка представлява хипотетична възможност за забавяне на строителството. Аз силно се надявам това да не повлияе на сроковете. Дори и да бъде обявена на ново, сроковете да се запазят. Важно е час по-скоро да имаме този нов приют“, категоричен е Грозев.