Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас Мнения

Дария Хулка, природозащитник: Още 10 години ли ще чакаме за нормални условия за животните

  14.07.2024 15:22  
Дария Хулка, природозащитник: Още 10 години ли ще чакаме за нормални условия за животните

Георги РУСИНОВ

 

Още 10 години ли ще чакаме, за да има нормални условия за бездомните животни в Бургас. Такъв въпрос зададе активният природозащитник Дария Хулка след като се запозна със становището на Камарата на архитектите в България. Тя изрази притеснението си, че сега отново ще се забавят процедурите около изграждането на иначе така необходимия нов приют – нещо, което защитниците на животните чакат от най-малко 10 години.

„Притеснява ме, че това отново ще има пречка. Според мен проблемът е в проекта. Това е мое мнение, разбира се. Заложени са неща, които да предизвикат пречки. Години наред виждам точно това. Все нещо се случва, все някой друг е виновен“, каза тя.

Хулка сподели, че не е виждала конкретния проект, но е сигурна, че намерението е добро.

„В случая пак стигнахме до някакъв проект, който очевидно не е достатъчно добър, а в същото време са предвидени толкова много средства, че веднага ще има реакции. Ето в случая Камарата на архитектите в България се изказват против, защото вероятно е много по-скъп, отколкото реално би могло да се изразходи за такова нещо“, посочи бургазлийката.

Поредна пречка за новия приют за бездомни кучета

Такъв проект от община в страната никога досега не е правен и според нея може би е твърде амбициозно предвиден.

„По-добре, според мен, да бъде някакъв проект, който е осъществим, достатъчно добър, отколкото нещо, което тепърва ще се дискутира дали е достатъчно прозрачно, както виждаме. Това трябва да бъде проверено. Аз като гражданин и човек, който се занимава активно с каузата на бездомните животни, казвам, че това са много пари и трябва добре да се помисли може ли да се изгради такова нещо, а не само да го поставим на хартия и нищо да не направим. Защото години наред се случва точно това. Общината казва през това време, че минава през процедури – за промяна предназначението на земята и т.н. Всъщност нещата могат да бъдат много по-прости и ефективни, за да може да се реализират“, смята тя.

На въпрос дали общински съветници, които приеха каузата на сегашния приют в предходния мандат на Общински съвет са направили нещо по въпроса с подобряване на условията, тя е категорична:

„На 99% не се случва нищо в сегашния приют, макар да имаше обещания от общински съветници. Сериозни промени няма, освен леки козметични ремонти, които са крайно недостатъчни. Генерално нито базата се променя, нито ветеринарното обслужване, условията и т.н. Промяната, която става, е единствено и благодарение на управителката на приюта, която е дългогодишен служител там. Много общински съветници проявиха желание, но явно срещат някакви пречки. Може би има отпор и за средствата, които трябва да се отделят“.