Вторник, 16 Юли 2024
    
Любопитно Несебър

В жегата - сладоледът може и да е солен! Опитайте лютеница и таратор

  15.07.2024 13:02  
В жегата - сладоледът може и да е солен!   Опитайте лютеница и таратор

Дона МИТЕВА

Този сезон предприемчивата несебърлийка Тонка Стоянова, е направила още по-нетрадиционни солени сладоледи освен този т. нар. солен карамел. „Соления сладолед предлагаме като разядка, гарниран с крекер или доритос. Продължавам да развивам темата с родните вкусове, затова съм направила солен таратор и солена лютеница като сладоледи. Другия солен вкус, който предлагаме, е манго – къри, който чужденците много харесват, както и капрезе – сушени домати и песто“, изброява тя и добавя един също интересен вкус на сладолед розмарин с бял шоколад.

Тонка Стоянова непрекъснато изненадват своите посетители с нови и нови вкусове.

Тази година тя залага на българския вкус:  „Чужденците искат да опитват местни храни, сладкиши, характерни за страната. Обикновено България я свързват с розата и розовото масло с парфюма…

 Никой не свързва българската роза с ядливи продукти. Аз обаче им предлагам едно кулинарно преживяване, свързано с нея. Изработихме специално меню, което започва с текста на неповторимата песен, изпълнявана от Паша Христова „Една българска роза“, леко видоизменен. Текстът е написан на английски, за да достигне до по-голяма част от нашите посетители.

Има и специален QR код, който пък при сканиране им поднася възможността да чуят самата песен. Така кулинарното преживяване го превръщам и в духовно, емоционално и запомнящо се“, разказва Тони за най-новите изкушения от салона си. Самото меню  е наречено  „Опитай вкуса на България“. В това меню има лимонада с роза, сладолед с локум и роза и още интересни предложения, които съдържат българския аромат на розата.

Млякото с ориз също може да е ледено изкушение!

Любопитни подробности за ледените изкушения, които предлага майсторката от Несебър четете в петък във вестник „Черноморски фар“.