Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас

„Меден рудник“ отново ще си има коледна елха в чисто нов модерен парк

  15.07.2024 14:47  
„Меден рудник“ отново ще си има коледна елха в чисто нов модерен парк

Георги РУСИНОВ

 

Централен терен в „Меден рудник“ най-накрая ще се превърне в модерен парк. Община Бургас е обявила обществена поръчка с прогнозна стойност 1 200 833,33 лева без ДСС, която има за цел да благоустрои обекта в зона „А“, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“.

Става въпрос за празното и необлагородено пространство зад павилионите на така наречената „Лакома спирка“ в комплекса. Площта на терена е около 9.25 декара. Отсреща се намира новоизграденият Младежки международен център. От юг паркът ще свързва ЦДГ „Чайка“ с жилищните кооперации в близост. От север имотът граничи с жилищни кооперации, паркинг, голям супермаркет и МБАЛ „Бургасмед“.

„Въпреки сравнително централното си местоположение, теренът не е застроен, нито благоустроен. Имотът не е интегриран добре в комплекса. В голяма степен проблемът се корени в лошата поддръжка и слабите връзки на територията с жилищните структури около него. Единствената функция, която изпълнява към момента, е търговска заради обектите в периферията“, се посочва в документацията по поръчката.

Настоящата разработка цели да опази съществуващите зелени площи. Посочва се, че местоположението на терена благоприятства създаването на и поддържането на висококачествена паркова среда.

Важно е да се решат и осигурят основни алейни подходи към парка, който да привлича за отдих и рекреация различни социални групи – майки с малки деца, деца и младежи, възрастни и хора в неравностойно положение.

Проектното решение запазва основната функция на пространството с обособяването на нови павилиони. За тях ще се предвидят подходи от южната част, за да се избегнат евентуално пътно-транспортни произшествия

Години наред коледната елха бе в градинка, където сега се намира Младежкият международен център, но тъй като пространството се обособи по друг начин, тя вече нямаше място там. Местните обаче са категорични, че си я искат, тъй като придава празнично настроение. С този проект такава възможност се предвижда. Цел е да се доразвива социалната функция с изграждането на площадно пространство за провеждане на културно-масови мероприятия на открито, в центъра на което е предвидена жива елха.

Теренът е подходящ за развитието на различни по функция зони, свързани с пасивен отдих, развлечение и социални контакти. Предвиждат се следните: обществена обслужваща – включва разполагането на модулни павилиони за развитие на търговска дейност и услуги; обособяване на площадно пространство и зони за отдих и надпис на настилката „Бургас Меден рудник“; обществени тоалетни; паркур площадка; павилион за кафе; пътека на познанието с интерактивни съоръжения, която ще е по отделен проект.