Вторник, 16 Юли 2024
    
Бизнес

Световно жури избира най-добрите вина в България

  15.07.2024 16:10  
Световно жури избира най-добрите вина в България

Световно дегустационно жури ще селектира най-добрите вина в България на предстоящия на 19 юли Фестивал на виното в Бургас. Тази година в него се включват специалните представители на Международната организация по лозата и виното (OIV) Софи Палас, Директор Международни отношения, и проф. Виторино Новело, председател на Комисията по лозарство на OIV. Те ще оценят всички участници, селектирайки най-добрите от тях в 4 категории.

 

Победителите в трудната селекция ще бъдат обявени на старта на Фестивала на виното на 19 юли (петък) от 17:00 часа. Церемонията по откриването и награждаването ще се състои в присъствието на редица официални гости, сред които кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев, председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Йордан Чорбаджийски, и председателят нас Съюза на енолозите в България Станимир  Стоянов.

 

„За нас е чест и плод на усилен и дългогодишен труд да привлечем в България такива изтъкнати международни експерти в областта на виното – споделя Ивайло Жеглов, управител на Expo Team ООД и организатор на изложението. – С това вярваме, че развиваме винарската индустрия в страната, съизмервайки я със световните стандарти и правейки достъпа до бутикови вина и специални селекции много по-лесен за широката аудитория.“

Wine and Spirits Fest Burgas ще се проведе за 12-и път в Бургас от 19 до 21 юли, всеки ден от 16:00 до 22:00 часа в ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града.

Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки.

Специално участие ще вземе и Музеят на ракията София със своя селекция от ликьорни вина от Сардиния – Мирто, направено от свещеното растение на Афродита, което има и лечебни свойства и намира приложение при дихателни и вирусни състояния.