Вторник, 16 Юли 2024
    
Общество

След нас... и потоп

  15.07.2024 17:14  
След нас... и потоп

 

Опитът на шепа хора да разделят ДПС с етнически заплахи и натиск не просто е опасен, а зловещ

 

Разделението „турци срещу българи“ е в разрез с основните фундаменти на движението и философията на самия Ахмед Доган

 

 

„Видях чисто етнически призиви – „българите и помаците ни вземат партията“, „ние турците да си я върнем“. Това не е делото на г-н Доган, делото на живота му е междуетническата съвместимост, която той изключително сполучливо определи с думата „заедност“. С тези думи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев обрисува в интервю за bTV в петък назряващата криза в движението. През последната седмица партията, която в продължение на 3 десетилетия се беше превърнала не просто в символ на етническия мир в страната, а в негов естествен гарант, изглежда е атакувана отвътре точно с опит за етническо разцепление. А мотор на тази зловеща етническа чистка се оказаха депутати, от които областните структури на партията свалиха доверието си – Рамадан Аталай, Джейхан Имбрямов и дори Джевдет Чакъров.

 

Какво се случва в ДПС?

 

Този въпрос със сигурност си задават не само външните наблюдатели на случващото се в движението, но и самите привърженици и членове на ДПС. От разказите на Цонев и колегите му Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Хамид Хамид и Байрам Байрамов, от десетина дни тече масирана акция по преброяване на „автентичните турци“ в движението, което иначе изконно е създадено като пазител на правата и свободите на всички български граждани.

Народните представители разказват за психологически натиск и откровени заплахи върху различни членове и привърженици на партията, които получавали обаждания със заплахи с етнически привкус като най-честото от тях било изречението „ти с нас, турците ли си или с българите и помаците?“.

Използвани били и по-зловещи прийоми като пращане на хабер по близки, приятели и роднини, че който не подкрепи хората на Аталай и Чакъров се превръща в „предател на турския етнос“. Стигнало се и до среднощни визити и тропане по вратите на столичен хотел, в който били настанени част от новите депутати, а целта на тези посещения била същата – етнически натиск за разцепление на парламентарната група, а от там и на самата партия.

Същите зловещи истории разказват и хора от областните и общински структури на ДПС в страната, като всеки от тях е притеснен не просто от разделението на самото движение, но и от погазването на фундаменталните принципи, на които то се основава.

 

Целта не оправда средствата!

 

Разбиването на етническия мир в страната и размахването на етническата карта в този толкова нестабилен не просто във вътрешно политически, но в световен смисъл момент, е просто необяснимо. Последствията от подобни действия могат да бъдат зловещи, коментират анализатори, които недоумяват каква е целта на подобна атака.

Видимо крайният резултат, който се преследва с етническото разцепление на ДПС, е личната облага на неколцина дерибеи от партията, които години наред трупаха неправомерно богатство както на гърба на своите избиратели, така и на всички граждани на държавата. Същите тези персони, разобличени от своите като „дерибеите в ДПС", скорострелно започнаха медийна атака в своя защита, за да запазят постовете в движението, след като получиха червен картон от собствените си структури.

След като видяха, че разделението, което се опитаха да наложат с наратива „Пеевски срещу Доган“ започва да издиша, защото всички подкрепили новото начало в ДПС, стартирано от избрания през февруари и извел движението до исторически успех на изборите нов председател на ДПС, ясно заявиха своето уважение и към почетния лидер, отцепниците извадиха от ръкава си „етническата карта“. И без грам свян започнаха да използват разделението на етнически принцип като основа на атака срещу доскорошните си колеги.

 

След нас… и потоп.

 

Тези думи се приписват на фаворитката на френския крал Луи ХV Мадам дьо Помпадур, с които тя успокоявала управленецът, че колкото и да са големи щетите от нейните съвети, това няма значение, ако осигурят собственото им благополучие.

Днес това верую скандално явно се изповядва от шепа политици, които години наред се възползваха от ДПС и опазването на етническия модел у нас, за да трупат лични облаги. Или както самите депесари разказват – от амбициозни бедняци, благодарение на движението и неговите отрудени членове и симпатизанти, същите днес са се превърнали в дерибеи-милионери. Които нямат грам свян да поругаят основните принципи на партията, която години наред ги е отглеждала, стига да успеят да опазят собствените интереси.

Това, което може би и те не са разбрали все още обаче е едно – независимо от етническите заплахи и натиск, членовете и симпатизантите на ДПС не биха допуснали да бъдат разделени на етническа основа. Защото отлично знаят колко опасно е това. И нито един пребоядисал се от комунист в депесар не би могъл да ги накара да стъпчат най-висшата ценност за всеки един от тях – опазването на правата и свободите на всички българи, независимо от етнос и религия.

Павел Кръстев, standartnews.com