Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас Любопитно

Жегите не са от вчера, миналия век в Бургас са съобщавали за температури от 41 градуса

  16.07.2024 11:04  
Жегите не са от вчера, миналия век в Бургас са съобщавали за температури от 41 градуса

 

Дона МИТЕВА

Материал, публикуван през далечната 1927 година в местно бургаско издание, който се завъртя в социалните мрежи, описва температурите в града, та дори и  в Ямбол и Стара Загора. От него е видно, че и тогава живакът е стигал много високо. Дори повече от колкото в момента отчитат метеоролозите. „Въ Бургазъ горещината достигна до 41 градуса“, информират тогава журналистите, но не предупреждават за „опасно високи температури“, както сега. Това навежда на мисълта, че във времето, когато не е имало по няколко климатика във всеки дом хората са приемали по-спокойно жегите.

Според традиционните народни представи най-горещите дни в годината са трите поредни празника в чест на християнските светци Кирик и Юлита – 15 юли, св. мъченица Юлия – 16 юли, и св. великомъченица Марина – 17 юли. Тези дни, са известни като Горещници.

Тази година те наистина са горещи, като се очаква на места в страната температурите да достигнат и надхвърлят 40 градуса на сянка. Това съвпадение между традиционните и реалните най-горещи дни е особено интересно, като се има предвид, че астрономическите Горещници са на 28, 29 и 30 юли. Това разминаване е резултат от преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от Григорианския заради повечето високосни години в него, напомнят експерти.