Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас Любопитно

Премиера на анимационния клип „Солени същества“ с Мила Робърт край морето

  16.07.2024 12:39  
Премиера на анимационния клип „Солени същества“ с Мила Робърт край морето

 

В петък от 22.00 часа в Barabar  в Морската градина под Летния театър ще бъде представен анимационния клип на песента „Ние сме солени същества“ със специалното участие на авторите и Мила Робърт, която за първи път ще изпее вълнуващата песен на живо.

По музика на Мила Робърт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация Биоразнообразие „Солени хора“ (реж. Александра Вал), заснет за Атанасовско езеро - запазена марка за Бургас и място с опазена природа, с множество птици, розови цветове и солени пирамиди.

Видеото акцентира върху богатото значение на солта - символ на вкуса от живота, на емоциите, били те радост или тъга, а от друга страна, солта ни пренася в темата за деликатността и важността на солените територии, от които е вдъхновен и на които е посветен. Бургас – град на едно море и три езера – уникална екосистема, място, където хора, птици и сол се откриват помежду си в неподражаема по своя характер територия, която е и единственото място в България, където солта се добива вече в продължение на столетие.

Автор на видеото е Мариана Сърбова, която използва образите на морето, времето, човека, рибите, птиците и тяхната взаимна свързаност със средствата на stop-motion анимация. Клипът е въздействащ и вълнува зрителите, като ги пренася в соленото езеро край Бургас и ги кара да се замислят има  ли „сол“ в живота им и каква е връзката им с природата. Видеото създава поетично и вдъхновяващо преживяване за зрителите, и подчертава нежната и много въздействаща песен.

В реализацията на проекта участваха: Мариана Сърбова – режисура, рисунки и анимация; Станислав Петров – монтаж; Спас Узунов - заснемане с дрон. Проектът се осъществи от Българска фондация Биоразнообразие с финансовата подкрепа на Община Бургас чрез фонд Култура и на LIFE проект „Лагуната на живота“.

Събитието ще продължи до 22.30 часа, но ви очаква солен коктейл, а в 23.00 часа купонът на Барабар, ще продължи с концерт на бургаската група Силует, разкриват организаторите.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Дария Хулка, природозащитник: Още 10 години ли ще чакаме за нормални условия за животните
  14.07.2024 15:22      

Георги РУСИНОВ   Още 10 години ли ще чакаме, за да има нормални условия за б