Вторник, 16 Юли 2024
    
Бургас Култура Общество

За село Еркеч разказва проф. Горица Найденова. Вижте къде

  16.07.2024 15:40  
За село Еркеч  разказва проф. Горица Найденова. Вижте къде

 

На Илинден – 20 юли 2024 година (събота) от 18:30 ч. в двора на Етнографския музей на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на протичането на времето, чрез празничния календар и най-важните събития в индивидуалния човешки живот – раждане, сватба, смърт.

Проф. д-р Горица Найденова е част от екипа на Института за изследване на изкуствата към БАН. Дъщеря е на известния български музиколог с еркечки корени  Найден Найденов.

Второто издание на своята книга проф. Найденова  допълва със случилото се през 17-те години след първото ѝ публикуване. Авторката посочва и приноса на уредниците от Регионалния музей в Бургас в изследването на традиционната Еркечка сватба, зимните обичаи с мъжки обреден персонаж, характерното в облеклото на еркечлиите.

Поморийското село Еркеч, днешното Козичино, винаги е присъствало ярко в постоянната етнографска експозиция на Бургаския музей. На втория етаж на музея ще видите обреден костюм на лазарка като част от разказа за „Лазарито“ в Еркеч, мъжки и женски традиционни облекла от края на 19-ти и началото на 20-ти век, старинното месалено забраждане на невестите.