Сряда, 17 Юли 2024
    
Крими

Код Горещо! Около 30 пожара на ден в Бургаска област през последните 10 дни

  17.07.2024 14:49  
Код Горещо! Около 30 пожара на ден  в Бургаска област през последните 10 дни

Мерките: Със заповед на областния управител се спира обработването на пасища до края на септември, кметовете да изграждат просеки около населените места

 

Силвия Шатърова

 

 

Около 30 пожара на ден са горели през последните 10 дни на територията на Бургаска област. „Обстановката не е чак толкова спокойна“, заяви старши комисар Николай Николаев, началник на РДПБЗН по време на спешна среща при областния управител. Тя бе свикана от проф. Мария Нейкова и на нея присъстваха кметове от областта и шефове на служби.

Най-големите пожари през тези десет дни са били в Банево, Изворище, Ливада, Камено, между селата Вършило и Зидарово. Там пожарът е все още активен, защото е върху торф и труднодостъпен, заяви още комисар Николаев.

Два екипа от бургаската служба са пратени в помощ на огромните пожари в Хасковско и Ямболско. Днес стана ясно, че в ямболското село Воден ситуацията е твърде критична, а хората започват сами да се евакуират.

Заради опасния период и силните горещини областният управител проф. Мария Нейкова излезе със заповед. От 18 юли до края на септември се забранява обработването на пасища. Кметовете заедно със земеделски кооперации и фирми да организират направата на просеки и ивица около населените места, която да ги предпазва от евентуални пожари.

До този момент няма данни пожарите в областта да са били умишлени, но пък най-вероятно се причинени от незагасени цигари или палене на огън на открито. От 200 до 2000 лева е глобата за нарушителите. Миналата година са заловени петима и са им съставени глоби.

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Маруся Любчева:  Струва ми се че заживяхме в режим на външно управление
  17.07.2024 12:15      

Маруся Иванова Любчева е български политик, родена на 20 юли 1949 г., в с. Митровци,