Сряда, 17 Юли 2024
    
Созопол

Вицепрезидентът Илияна Йотова пристига в Созопол за празника на града

  17.07.2024 16:13  
Вицепрезидентът Илияна Йотова пристига в Созопол за празника на града

 

Сливенският митрополит Арсений подари на кмета на Созопол Тихомир Янакиев икона на Св. Богородица и го поздрави не само за празника на града, а за това, че мъдро и отговорно управлява общината, спазвайки житейските и църковните закони. Той каза още, че на България са нужни повече управници като  Янакиев, които да показват мъжество и вяра.

Негово Високопреосвещенство  Арсений, заедно с отец Димитър Попов от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол и свещеници от бургаското духовенство отслужиха днес специална Света Литургия в параклиса „Света Великомъченица Марина“ в едноименната местност край Созопол. Тя беше огласяна от песнопенията на хора на храма „Св. Александър Невски“ в София. Литургията продължи близо 5 часа и завърши с водосвет.

В своето първо слово пред жителите и гостите на Созопол по време на неговия празник Сливенският Митрополит говори за това, как само вярата и църквата могат да ни освободят от страховете ни.

Новината на деня беше свързана с отец Димитър. По време на вечерната служба, която той и Н.В. Пр. отслужиха в навечерието на празника в храма „Св. СВ. Кирил и Методий“, Митрополит Арсений е повишил созополския свещеник в протоиерей. Днес, по време на службата в параклиса, той беше провъзгласен за иконом в Българската православна църква. Преди това Сливенският Митрополит попита събралото се множество дали разрешава. Всички присъстващи в хор отговориха: „Достоен!“.

Първият, който го поздрави, беше кметът Тихомир Янакиев, който каза, че всички в Созопол обичат и уважават отец Димитър и новата титла  е съвсем заслужена. Кметът отново поздрави жителите на Созопол и гостите на празника и веселието започна.

За доброто настроение се погрижи фолклорен ансамбъл „Жарава“.

По-рано кметът Янакиев разказа в откритото студио на БНР Бургас в Созопол за най-новия проект на общината. Само преди два дни той подписа в МРРБ договор за финансиране на цялостна пътна инфраструктура на новия квартал „Мисари“. Той ще бъде финансиран с 10 млн. лв. от държавния бюджет. С тези средства ще бъдат изградени улици, тротоари и улично осветление в квартала.

Празникът продължава тази вечер от 20.30ч. в Летен театър „Аполония“ с концерт на маестро Митко Денев, Петя Панева и фолклорен ансамбъл. На него ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Маруся Любчева:  Струва ми се че заживяхме в режим на външно управление
  17.07.2024 12:15      

Маруся Иванова Любчева е български политик, родена на 20 юли 1949 г., в с. Митровци,