Сряда, 17 Юли 2024
    
Крими Царево

В тайници из цялата яхта били скрити наркотиците открити в Царево

  17.07.2024 16:29  
В тайници из цялата яхта били скрити наркотиците открити в Царево

Георги РУСИНОВ

 

В тайници из цялата яхта били скрити наркотиците, чиято крайна цел е била Истанбул. Двама  души бяха задържани вчера на плавателния съд в пристанище Царево на борда, на който беше открито немалко количество марихуана, кокаин и метамфетамин. На съвместен брифинг днес беше изнесена повече информация. На него присъстваха директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, заместник-директорът на Териториална дирекция „Митница Бургас“ Ирина Димова и Иван Пасков, началник отдел на „Митническо разследване“ към Агенция „Митници“.

Златанов започна с това, че този случай е пореден успешен удар срещу наркоразпространението в България като припомни предходни акции срещу контрабандисти. Според него това е добър атестат, че България може добре да охранява границите си. Той продължи с това, че служителите на „Гранична полиция“ заедно с тези от „Митница Бургас“ са следили яхтата още от отплаването й от първото пристанище, което той отказа да назове, и че това е наложило проверка по метода за анализ на риска.

Яхтата, на чийто борд са арестувани българин и румънец, била луксозна, нова и собственост на българско дружество, представлявано от двама български граждани. Шефът на ГД „Гранична полиция“ отказа да коментира дали дружеството има отношение към контрабандата на наркотици. Нашенецът не бил криминално проявен до момента, а румънецът бил известен на службите в Европа. Арестуван и осъждан няколко пъти, включително за наркотици. Задържан е преди и у нас.

Преди яхтата да напусне нашите териториални води, бива спряна за проверка в пристанище Царево. Под подматрачни дъски са открити цели 65 пакета с трева, поясни Пасков. Откриват се и други тайници и така откритото  до момента количество наркотици възлиза на 123 пакета по 500 грама марихуана, 120 хапчета метамфетамин и амфетамин и 2 пакета, с общо 600 грама кокаин, добави началник отдела на „Митническо разследване“ към Агенция „Митници“.

На производствени цени това възлиза над 1 милион и 200 хиляди лева, уточни прокурор Чинев, който не изключи в яхтата, която е задържана да бъдат открити и още наркотици. На свободния пазар според него, сумата ще е в пъти по-голяма.

Двамата са задържани за 72 часа като предстои да им бъде поискан постоянен арест, посочи прокурор Чинев. Повдигнато им е обвинение за контрабанда на високорискови наркотични вещества, извършена в съучастие, което е наказуемо с от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 до 200 хиляди лева.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Маруся Любчева:  Струва ми се че заживяхме в режим на външно управление
  17.07.2024 12:15      

Маруся Иванова Любчева е български политик, родена на 20 юли 1949 г., в с. Митровци,