Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас

В кои комисии ще работят бургаските народни представители

  18.07.2024 12:25  

  БТА

Георги РУСИНОВ

 

50-ото Народно събрание вече избра председателите, заместниците им и членовете на постоянните комисии, които са 25 на брой. Така на практика парламентът може да стартира работа по същество, тъй като без работещи комисии не можеше да се приемат законопроекти.

Сред избраниците на бургазлии има няколко председатели и заместници на комисии. Ще споменем и Цончо Ганев от „Възраждане“, който макар този път да избра да влезе от София, бе кандидат в Бургас и депутат няколко пъти от 2-ри МИР. На негово място влезе Звезделина Каравелова.

Трима са председателите на постоянни комисии. И в това Народно събрание Петър Кънев от БСП оглавява тази по икономическа политика и иновации. Дългогодишният депутат е още член в Комисията по бюджет и финанси.

Д-р Силви Кирилов от ИТН е председател на Комисията по образованието и науката и член в тази по здравеопазване. Бившият премиер Николай Денков от ПП-ДБ е заместник на Кирилов в Образователната комисия, също и член на тази по демографската политика, децата и семейството.

Цончо Ганев е начело на Комисията по туризъм. Варненецът участва още в Комисията по бюджет и финанси.

Заместник-председател има в Комисията по транспорт и съобщения. Това е Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС, който участва също и в Комисията по икономическа политика и иновации. Друг заместник-председател е Любен Дилов, също от ГЕРБ-СДС, в тази по туризъм.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС е член на комисиите по бюджет и финанси и в тази по енергетика. Колежката му Галя Василева е в Комисията по труда и социалната политика, където член е и Звезделина Каравелова от „Възраждане“. Несебърлийката участва и в Комисията за прякото участие на гражданите, жалбите и взаимодействието с гражданското общество.

Другият депутат от „Възраждане“ Борис Аладжов участва в комисиите по икономическа политика и иновации и по туризъм.

Димитър Найденов от ПП-ДБ е в комисиите по околната среда и водите и в тази по транспорт и съобщения.

Избраните от ДПС трима народни представители и изключени от парламентарната група – Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан не присъстват сред членовете на нито една комисия. Такъв е и единственият депутат, избран от „Величие“ – Радостин Колев.