Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас Общество

Традиция! Отново почистиха паметника на Апостола в Морската градина

  18.07.2024 12:37  
Традиция! Отново почистиха паметника на Апостола в Морската градина

Едно авторско произведение преди 4 години на даровито дете за „очите“ на Васил Левски, мотивира силно братята журналисти Кеворк и Степан Дадурян да започнат акцията по почистването на паметник на Апостола в Морската градина на родния им град Бургас. Малко преди ковид пандемията. Неизменен партньор е сметопочистващата фирма Нелсен Бургас. И така до ден днешен- на годишнините от рождението и обесването му.

 Стихотворението на малката Ванеса Ангелова е силно и можем да го видим и усетим по- надолу. Днес, малко преди официалният ритуал в Бургас за рождението, монументът бе обработен с безвреден препарат и измит после с вода, чиято температура е съобразена с материала от който е сътворен бюстът и основата надолу.

Преди близо век, с движеща сила- тракийски и арменски бежанци, прадедите на Кеворк и Степан също се включват с труд и средства според възможностите им в онзи момент за обособяването на бъдещата Алея на възрожденците.

Увековечаването на Левски заема водещо място на територия, която преди това временно се превръща в бежански лагер. Това е благодарствен акт към местната общественост, която протяга ръка в много труден период на „изгнаниците клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик“. Абзацът е на Пейо Яворов от стихотворението „Арменци“. Засяга пряко и пълномощникът на „Нелсен Бургас“ Сукиас Кираджибашян, който също е потомък на онези бежанци в морския град.

„На терен“ днес бяха неговите колеги Стилиян Георгиев и Кирил Костов, които с единни усилия освежиха и почистиха също алеите край Апостола.

 

Ето и обещаното стихотворение за силата на очите му и търсената символика в авторското творение на Ванеса Ангелова:

 ЛЕВСКИ

Той имаше сини очи, по-сини, дори от небето.

 Той имал сини очи – по-дълбоки дори от морето.

Жадувал с тях да гледа Свободата царяща над села и градове , но вместо туй, той виждал е теглата, привели хората на колене.

И тръгнал, младостта загърбил , обърнал гръб на майка и жена и не за себе си е мислел жадувал Дякона за Свобода !

 Запалил огъня в очите, предал искрата във душите!

Днес името му свято е ,,Патрон”!

На тебе, Апостоле – поклон! Дълбок поклон!