Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас

Проекти за 130 милиона лева стартират от днес в Бургас

  18.07.2024 14:06  
Проекти за 130 милиона лева стартират от днес в Бургас

Днес Община Бургас представи и даде официален старт на 45 проекта на обща стойност 130 милиона лева. Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. За част от тях предстои сключване на договори за изпълнение. За други се подготвят и скоро ще бъдат обявени обществени поръчки. Безвъзмездното финансово подпомагане е в размер на 116 милиона лева. Община Бургас трябва да осигури съфинансиране в размер на 14 милиона лева.

„Крайният срок за реализация е 2026 г. Той е кратък, но в Бургас сме доказали, че не бягаме от работа и действаме систематично и организирано. Ще се постараем да се справим успешно и с това предизвикателство, защото ползите за града ще са големи!“, коментира кметът Димитър Николов.

Детайли за отделните проекти представиха по време на пресконференция днес зам.-кметът Чанка Коралска, Мая Русева – директор на дирекция "Стратегическо развитие", Златина Георгиева – директор на правната дирекция в Общината, и Мария Куманова – директор на дирекция „Демографски политики, мониторинг и координация“.

До момента са сключени 7 договора за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради, 1 за реформиране на съществуващите домове за стари хора от НПВУ, 4 договора за модернизация на образователната инфраструктура и 1 за изграждане на нови сгради за училища и детски градини, които са в напреднал етап.

Предстои сключване на договори за финансиране на мерки за енергийна ефективност на жилищните сгради, модернизиране на уличното осветление и инвестиции в развитието на Индустриален парк Бургас.

Проектите ще се реализират по 6 процедури за финансиране, част от които са в доста напреднал етап към момента. Ето кои са те:

 

* Проект: “Реформиране на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови", гр. Бургас, чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в УПИ II-525, кв.9, ПИ с идентификатор  07079.701.525, по плана на в. з. „Минерални бани“, гр. Бургас“.

Планираните дейности включват изграждане на нова сграда във в.з. "Минерални бани", гр. Бургас, с капацитет за 32 потребители.

Сградата ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на нейните обитатели. Същата ще бъде обзаведена и оборудвана, съгласно функционалните изисквания за предоставяне на услугата резидентна грижа за възрастни в над трудоспособна възраст. За нуждите на потребителите сградата ще разполага със зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудо терапия, зала за рехабилитация, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария, административни и санитарни помещения.

 

* Три проекта за обновяване на публичния сграден фонд на сгради за административно обслужване - бивш Профсъюзен дом на ул. Шейново №24“; сграда на ЦАУ „Освобождение“ (районното кметство) в к-с „Славейков“, ЦАУ „Възраждане“ (районното кметство), административна сграда бивш НАРМАГ, на ул. „Конт Андрованти“, мметствата в Маринка, Твърдица, Димчево, „Горно Езерово“ и „Черно море“;

 

* Два проекта за обновяване на публичния сграден фонд за развитие на спорта – на зала „Нефтохимик”, к-с Лазур, както и на покрития плувен басейн в РЦ "Меден рудник".

Спортните обекти са изключително посещавани. В тях се извършва учебно-тренировъчна дейност от клубове по баскетбол, волейбол, спортна акробатика, гимнастика и др. Покритият плувен басейн в „Меден рудник“ се използва изцяло за упражняване на различни водни спортове, както от жителите на комплекса, така и от клубове по воден спорт за тренировъчна дейност.

В резултат сградите ще подобрят енергийните характеристики, ще се постигане клас на енергопотребление "А" и ще се подобри комфортът на обитаване, ще се осигурят по-добри условия за практикуване на спортна дейност и работа на служителите.

 

* Два проекта за обновяване на публичния сграден фонд за развитие на културата на територията на община Бургас – Младежки културен център (ул. „Уилям Гладстон“ № 39) и сградите на 10 читалища на територията на общината. Проектите са насочени към модернизация и подобряване на енергийните характеристики на публичeн сграден фонд на община Бургас, предназначен за развитие на  културата.

 

* Одобрени за финансиране са 30 от подготвените и подадени от Община Бургас над 200 проекта за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I.

Одобрените сгради са на територията на жилищните комплекси „Меден рудник“, „Изгрев“,  „Славейков“ и „Лазур“. Всички  са строени преди 1999 г. Лошите енергийни характеристики на сградите налагат предприемане на мерки за повишаване на енергийната им ефективност, като тяхното прилагане ще доведе до пряк ефект за намаляване на емисиите на парниковите газове и подобряване на комфорта на обитаване.

Към момента е обявена процедура за избор на изпълнители. В резултат от инвестицията обитателите на 3595 самостоятелни обекта в тези сгради с обща разгъната застроена площ 291 689 кв. м. ще живеят в по-топли и комфортни за обитаване домове.

 

* Проект за модернизиране и технологично обновление на системата за външно изкуствено осветление в 4 жилищни комплекса на територията на община Бургас. Проектните дейности включват пълна подмяна на осветителни тела в ЦГЧ, "Славейков", "Лазур", "Зорница", инсталиране на 65 броя соларни LED осветители на пешеходни пътеки, частично надграждане на автоматична система за управление и контрол. С реализацията му се предвижда да се подобри енергийната ефективност на уличното и парково осветление в 4-те жилищни комплекса на територията на града чрез прилагане на мерки, свързани с реновиране на осветителната инфраструктура.

 

* Проект "Инвестиции в развитието на Индустриален парк - Бургас". Той включва дейности за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура за Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк – Бургас, територията се намира близо до „Меден рудник“. Там инвеститори закупиха вече 7 терена и чакат да бъде осигурена необходимата инфраструктура и захранване на зоната с ток, вода, газ, електричество, за да могат да изградят своите предприятия. Дейностите по този проект ще се изпълняват съвместно от „Индустриален и логистичен парк - Бургас“ АД и Община Бургас.