Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Общество

Бургазлия остана без къщата си в село Воден, всеки ден ходел да я строи, за да живее в нея

  18.07.2024 14:58  
Бургазлия остана без къщата си в село Воден, всеки ден ходел да я строи, за да живее в нея

Възрастен бургазлия остана без къщата си в опожареното село Воден. Домът му е един от пострадалите. Днес при вида на изгорялата си къща се разплака.

Плановете му са били да се премести от големия град и старините си да ги изкара във Воден. Всеки ден е идвал да строи къщата, но във фаталния ден си останал у дома в Бургас.

"Между 50 и 60 000 лева. Исках да се преместя тук да живея. Няма оправия тази държава. От два дена гори и никой не мина да пресече огъня“, разказа пред БНР човекът.

Други не можеха да повярват, че къщата в която са родени вече я няма. Никой не знаеше и колко и какви обезщетения ще получат.

"Аз съм на 67 години, в тази къща съм родена и днес къщата ми изгоря."

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това усилва възможността пожарите да се разраснат. В селото днес започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35. 

Комисия от община Болярово започна огледите на изгорелите имоти, а информацията ще бъде изпратена до Министерство на финансите.

"Които са по-възрастни, близките им са ги взимали, но записваме информацията, която имаме в общината като нотариален акт."

Днес в центъра на селото доброволци раздаваха храна и вода. Всички пострадали са настанени при роднини.

"Очакваме храна от БЧК. Имаме храна и вода от община Болярово. Пращаме на доброволци, на полицаи, на пожарникари."

Изгорелите сгради в селото се наблюдават, а извън селото борбата с огъня продължава.