Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Несебър

Рождението на Апостола почетоха в Несебър

  18.07.2024 15:21  
 Рождението на Апостола почетоха в Несебър

 

Несебър почете днес 187 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Апостола на свободата. Бележитата дата бе тържествено отбелязана пред паметника на героя в Южния парк, където венци и цветя на признателност към Дякона бяха поднесени от името на институции и организации, както и от признателни граждани, дошли да изразят своята почит към най-великия син на България.

За идеалите, мечтите и заветите на Васил Левски говори Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство, туристическа реклама и култура“.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български революционер и национален герой – идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и под името Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османска власт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.