Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Крими

Принуда, парти с момичета в Турция – интересни разкрития от „Яхтата с наркотиците“ (ОБНОВЕНА)

  18.07.2024 18:12  


Капитанът бил нает от лица с имената Гено и Петко Бачийски, твърди адвокатът на румънеца

 

Георги РУСИНОВ

 

Интересни разкрития по случая „Яхтата с наркотици“ излязоха наяве днес в съдебната зала. Окръжен съд – Бургас разглежда мярката за неотклонение на обвиняемите в контрабанда на високорискови наркотични вещества Вангел Паксимов и Еуджен Мурешан, които бяха задържани при проверка на Пристанище Царево.

Двамата бяха конвоирани в съда по-рано днес. Паксимов освен от служебния си адвокат Емил Христов, бе представляван и от адвокат Веселин Анестев. Румънският гражданин бе със защитник адвокат Димитринка Радева.

Точно тя по време на пренията си посочи, че според обясненията на Паксимов, същият бил нает от две лица – Гено и Петко Бачийски, които му казали, че „няма да лежи за това“. Каква сума му е обещана, тя не коментира, но каза, че бил заявил, че имал финансови нужди.

Припомняме, че на плавателния съд, в тайници бяха открити три вида наркотици – марихуана, кокаин и метамфетамин на стойност над 1 милион и 200 хиляди лева.

Пред съдия Паксимов обясни, че от 1-и този месец бил нает като капитан на въпросната яхта. Румънският гражданин Мурешан, според защитника му, се оказал случаен пасажер, пътуващ за парти с момичета в Турция. От Държавното обвинение все пак представиха справка с богатото криминално досие на румънеца, който последно работил в Германия, а сега е безработен.

Защитниците на Паксимов изтъкнаха, че здравословното му състояние не е добро, тъй като преди време претърпял урологични хирургични интервенции, които обаче продължавало да правят възпаления. Освен това бил баща на две деца и затова поискаха той да бъде поставен под „домашен арест“ с проследяваща гривна.

Представителят на обвинението обясни, че предвид високата обществена опасност на престъплението и на извършители е достатъчна причина да им се наложи най-тежката мярка за неотклонение. Прокурорът изтъкна още, че румънецът е с такова богато криминално минало и очевидно не се е реабилитирал при предишните си провинения. За Паксимов той посочи, че дори здравословното му състояние и семейното му положение не го е спряло да се съгласи да извърши това престъпление.

В последната си дума към съда, Мурешан не пожела да каже нищо, извън това, което адвокатът му обясни.

„Здравословното ми състояние се влоши тази сутрин. Нямам достъп и до някои от лекарствата си. Съдействам изцяло на разследващите органи. Притеснен съм за семейството и близките си. Принуден бях да го направя. Моля за домашен арест“, заяви Паксимов.

Окръжен съд – Бургас остави и двамата в ареста за постоянно.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев с думи на празника: Благодаря, че възпитавате децата си в любов към Созопол!
  18.07.2024 10:09      

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, заместник-кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов и пр