Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас Култура

Документалният филм и албумът „Ваклуш“ гостуват в Бургас през юли

  18.07.2024 19:53  
Документалният филм и албумът „Ваклуш“ гостуват в Бургас през юли

Община Бургас организира прожекция със свободен вход на документалния филм „Ваклуш“ на 22 юли от 19:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас.

Режисьорът Николай Василев лично ще се срещне с публиката на която ще представи и новоизлия албум “Ваклуш”. Той е продължение на филма и в него са използвани материали, които остават извън кадър – стотици часове с разговори и интервюта. В Албума са отпечатани фотографии от архива на Ваклуш Толев и снимки от негови срещи с десетки личности от България и чужбина. Тази книга от 376 страници  надхвърля границите на обикновена биография и се разгръща като пътешествие през визиите за Третото хилядолетие на един Учител, за когото „Духът е по-реален от всичките реалности“.

Наскоро филмът „Ваклуш“ бе отличен от световния филмов фестивал в Кан „Remember the future“. Той получи статуетка „Златна светулка“ в категория “Най-добър филм за социална справедливост“ (Best Social Justice feature film).

Филмът се появи по случай 100-годишнината от рождението на духовния водач Ваклуш Толев и съдържа непоказвани архивни кадри от живота му. В него са включени любопитни спомени и коментари на популярни общественици, политици, университетски преподаватели и журналисти, сред които президентът Петър Стоянов, д-р Илко Семерджиев, Огнян Минчев, Бойко Станкушев и др.

В класацията на Националния филмов център „Ваклуш“ се нарежда на второ място като най-гледан документален филм на десетилетието. Има над 120 прожекции в България, Европа и САЩ и Канада. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий. В момента е на полуфинала и се бори за първото място в класациите на два фестивала: на Edinburgh Film Award и на Istanbul Movie Awards.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев с думи на празника: Благодаря, че възпитавате децата си в любов към Созопол!
  18.07.2024 10:09      

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, заместник-кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов и пр