Петък, 19 Юли 2024
    
Бизнес

Visa стимулира дигитализацията на МСП чрез програмата „България БезБрой“

  19.07.2024 10:35  
Visa стимулира дигитализацията на МСП чрез програмата „България БезБрой“

Бургас, разположен на брега на Черно море, е не само икономически център, но и популярна дестинация за туристи през летните месеци. Градът е известен със своите красиви плажове, културни събития и оживена атмосфера, които привличат множествo посетители, както местни така и чужденци. Туристическият сезон увеличава търсенето на различни услуги и продукти и предоставя шанс за разширяване на клиентската база и ръст на приходите на бизнес собствениците.

 

С настъпването на летния сезон, когато всички мечтаем за почивка и безгрижни моменти, удобството на плащанията с карта става все по-важно, защото ни дава възможност да се отдадем на всеки момент без притеснения за носене на пари в брой.

 

Visa предлага на своите клиенти лесни и сигурни решения за плащане, за да могат да се насладят на своето свободно време. В бързо променящия се дигитален свят, малките и средни предприятия (МСП) в България се изправят пред необходимостта да адаптират своите бизнес модели към новите потребители. Именно в тази посока в края на 2022 г. Visa стартира програмата „България БезБрой“. Чрез нея Visa цели да улесни приемането  на дигитални разплащания в цялата страна.

 

Програмата предоставя на малките и средните предприятия възможността да се адаптират към новите предпочитания на потребителите, свързани с иновативни решения за плащания. Участниците в програмата се възползват от лесната интеграция на цифрови трансакции  – през изминалата година 60% от търговците дигитализираха своите методи за разплащане чрез „България БезБрой“.

 

През 2023 година броят на МСП в България е нараснал с 9%, което подчертава необходимостта от модернизация и повишаване на конкурентноспособността им. „България БезБрой“ не само насърчава растежа на бизнесите в страната, но и улеснява партньорството им с банките партньори на програмата. През изминалата година 33% от всички нови POS терминали са инсталирани при търговци, привлечени чрез „България БезБрой“, а 61% от всички нови терминали на банките-партньори на програмата са инсталирани при участниците в нея, което я прави не само предпочитан избор за развитие на бизнеса, но и свидетелство за надеждност и ефективност.

 

Бизнес секторите, които са се присъединили към „България БезБрой“ обхващат широк спектър от предприятия, но тези, които генерират най-много печалби по дял от обеми са ресторантите за бързо хранене с 7%, професионалните услуги с 4% и ресторантите с 3%. Това подчертава разнообразието и постигането на успех на търговците, които се включват в „България БезБрой“.

 

„С програмата „България БезБрой“' се стремим да създадем устойчива дигитална екосистема, която подкрепя малките и средните предприятия в България. Чрез иновации и преференциални условия, ние помагаме на бизнеса да бъде по-конкурентоспособен и ефективен в днешната динамична икономика,“ сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa България.

 

Програмата „България БезБрой“ продължава да подкрепя малките предприятия в три стратегически области: улесняване на дигиталните плащания, изграждане на онлайн присъствие и насърчаване на потребителите да подкрепят местните предприятия.