Петък, 19 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Парламентът задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

  19.07.2024 10:37  

  БТА

 

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица.

В решението е посочено още, че Министерският съвет трябва ежеседмично да информира Народно събрание за предприетите действия. Депутатите задължиха също правителството да предприеме нужните действия за закупуване на летателна техника за гасене на пожари за нужните на МВР.  

Задължава се още МС да внесе в НС доклад за предприетите действия за усвояване на отпуснатите през февруари т.г. средства по оперативна програма "Околна среда" в размер на 170 млн.лв. за закупуване на противопожарна техника за превенция на горските пожари.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред депутатите, че Министерството на финансите в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, разписваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата. По думите ѝ има много добре работеща процедура, позната и на общините, по която се отпускат пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии, и затова ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно. Но тя ще бъде подробно разписана, за да знаят кметовете и хората какво трябва да направят.

"Подготвяме и писма до кметовете на всички общини с указания, идеята е всяка седмица да се обобщават исканията и да се предоставят от общините на МФ, което на свой ред да отпуска необходимите пари", посочи министърът.