Петък, 19 Юли 2024
    
Бургас

Модерно затворническо общежитие откриха днес в Бургас

  19.07.2024 12:37  


Георги РУСИНОВ

 

Реновираното затворническо общежитие „Строител“ бе официално открито днес. Лентата прерязаха министърът на правосъдието Мария Павлова и главният директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов.

Стойността на проекта, реализиран по норвежкия финансов механизъм 2014-2021, е 1.3 млн. лева. Освен реновиране на старото общежитие има построено изцяло ново преходно отделение от типа halfway house, капацитетът на което е за 10 души. Общежитието ще се помещава от 69 лишени от свобода.

На официалната церемония присъстваха още областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, ръководителите на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас Любомир Петров, Георги Чинев и Мария Маркова, директорът на Затвора старши комисар Янчо Желев, общински съветници, представители на полицията.

Сливенският митрополит Арсений в служение с архиерейския наместник Емилиян Михайлов и свещеник Димо Вълчев – капелан на Затвор Бургас извършиха водосвет и освещение на реновираната сграда.  

„За нас е много важно на максимално много в местата за лишаване от свобода да изградим такива преходни отделение, тъй като те са особено важни за реинтеграцията на лишените от свобода. Идеята е, че ползвайки добрите практики на норвежката държава и корекционна служба, ние ще направим така, че ще намалим рецидива“, заяви министърът на правосъдието Мария Павлова и добави, че проектът е изпълнен за година и половина като благодари на всички участници.  

Министърът посочи, че в изтеклия вече програмен период това е последният реализиран проект и пожела успешно сътрудничество по програмата в бъдеще.

„Много сме горди с постигнатото, защото по този начин не само повишаваме условията на лишените от свобода и отговаряме на всички международни стандарти и решенията на Съда по правата на човека, с които нашата държава е съдена в годините назад“, добави тя.

Главен комисар Ивайло Йорданов заяви, че с реализирането на този проект се прави важна стъпка към подобряване на условията, както на лишените от свобода, така и на служителите в Затвора. Той акцентира върху постигнатото през последните години и заяви, че работата не спира до тук.

„Както знаете всички нашият сграден фонд на местата за задържане и лишаване от свобода е доста стар и въпреки всичко с усилията на целия екип, който работи по реновирането, успяваме да постигнем едни доста добри резултати. С поредното общежитие, което откриваме днес, виждаме, че отговаряме на всички европейски изисквания. Освен това успяваме и много други цели, които не коментираме, да постигнем. А тези цели са много важни – намаляване на междузатворническото насилие, подобряване условията на служителите, подобряване на всички мерки по отношение на реинтеграцията на лишените от свобода“, посочи той.