Петък, 19 Юли 2024
    
Бургас Култура

Силна селекция очаква киноманите в Бургас на Международния филмов фестивал

  19.07.2024 12:38  

Организаторите на фестивала по време на проскенференцията
  Кирил Пейчев-Междунореден филмов фестивал

6 премиери на европейски филми и вечни класики съдържа програмата

Камелия Елкенева

 

За поредна година Бургас ще бъде домакин на Международния филмов фестивал. В  9-то му издание ще се представят  български и чуждестранни филми на световноизвестни режисьори.

‘‘Тази година ще имаме много богата програма и гости‘‘- сподели Емил Ованесов, основател и директор на фестивала на пресконференция за  началото на фестивалната седмица. Част от гостите, които започват да идват още днес е и звездно журито, което се състои от добре познати имена с многобройни успехи:  Константин Божанов, българо-американски режисьор с успехи на фестивалите в Кан и Ротердам, Карлос Сирони,-режисьор на късометражно кино отличен с престижната награда ‘‘Откритие на годината‘‘ на Европейските филмови награди, Юлиян Вергов- актьор, награден с наградите ‘‘Златна роза‘‘, ‘‘Аскер‘‘ и ‘‘ Икар‘‘, Катринел Данаята- румънски сценарист и режисьор с признания в областта на научната фантастика, Венцислав Сараев- известен с филмът си‘’13 август‘‘ който печели  награда ‚‘‘Най-добър късометражен филм‘‘ на Международния филмов фестивал миналата година, Бора Давутлуоглу-  турски режисьор и продуцент, стоящ зад много турски сериали и координатор на късометражното кино в фестивала Golden Boll в Адана.

Освен отличавани от журито, филмите също ще бъдат разглеждани от Младежкото жури, което за поредна година събира млади кино ентусиасти, които да връчат своята награда. Най-ценната награда ще е тази на публиката Един от най- вълнуващите гости на събитието ще е Хулия Декастро, известна испанска певица и актриса, която ще представи филмът си ‚‘‘В движение‘‘ на 21 юли в НХК. Тази година ще могат да бъдат гледани  филми от цяла Европа, 6 от които  са премиерни за  България. Късометражната селекция също е много богата, тя е 12 филма, повечето от които за пръв път ще бъдат прожектирани в Бургас.

‘‘от 400 филма избрахме 12‘‘- споделя Дони Георгиев, селекционер в късометражната програма. Интересна е и музикалната филмова програма която ще излъчи филмите на Владислав Ампов- Графа и документалния филм за групата ‘‘The Birthday Party‘‘. По време на фестивалът ще бъдат излъчвани и класики като ‚‘‘ Да обичаш на инат‘‘ с гост актрисата Мария Статулова и новата версия на филмът‘‘ Щата Тексас‘‘, които е част от програмата‘‘ Ретроспекция Вин Вендърс‘‘. Друга вълнуваща част от тазгодишното издание ще е и селекцията ‚‘‘ AQUANIMA‘‘, която ще представи филми на най-големите имена в светът на анимацията.

Тазгодишното издание на Международния Филмов Фестивал ще бъде пълно с много емоция, интересни гости и най-важното стойностно кино. И както каза Емил Ованесов на края на пресконференцията; ‘‘ Всеки може да си подари една почивка като на филм‘‘.

Бургас се разви като киноград, възпита своята кино публика. Този фестивал променя атмосферата на града“, заяви по време на пресконференцията Диана Саватева, заместник кмет по култура  на Община Бургас.

Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли с прожекция на филма „ Последния гларус“ на лятна сцена „Охлюва“ от 21  часа и ще продължи чак до 25 юли. Киноманите ги очакват 40 филмови заглавия и интересни съпътстващи модули.


Ето и програмата на фестивала