Петък, 19 Юли 2024
    
Бизнес

Удължава се с месец забраната за износ на инсулин и антибиотици

  19.07.2024 13:50  
Удължава се с месец забраната за износ на инсулин и антибиотици

 

Новата заповед е в сила от днес – 18 юли и ще важи до 18 август 2024 г.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства. Още месец няма да могат да бъдат изнасяни също и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) на сайта си.

От здравното министерството уточниха, че данните на Изпълнителната агенция по лекарствата и Регионалните здравни инспекции показват продължаваща тенденция за нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро, което води до затруднение в снабдяването, както на аптеките, така и на пациентите с посочените лекарствени продукти.

От МЗ добавиха, че целта на удължаването на забраната за износ е да бъде осигурено достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти, опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия.

Новата заповед е в сила от днес – 18 юли и ще важи до 18 август 2024 г.

На 17 юни т.г. служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед за забрана износа на инсулини и аналози, както и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Източник: БТА