Събота, 20 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Българското вино в Топ 10 на Европа по производство

  20.07.2024 10:55  
Българското вино в Топ 10 на Европа по производство

България заема десето място по производство на вино в Европа, а в световен мащаб страната ни се нарежда на 25-то място.Това каза в Бургас Софи Палас, директор “Международни отношения“ към Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на дванадесетото издание на фестивала за вино и спиртни напитки "Винo и спиртни напитки Фест Бургас" (Wine and Spirits Fest Burgas). Събитието, което се организира от "Експо Тийм" (Expo Team), събра над 40 български и чуждестранни производители на вино и спиртни напитки в Международния конгресен център.

Тази година фестивалът се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното и е включен в програмата за отбелязването на 100 години от основаването ѝ.

България изнася вино в 57 държави, като най-висок е експортът към страните от Западна и Централна Европа. Български вина се продават и страни като Китай и Япония, стана ясно от думите на заместник министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. "Лозаро-винарският сектор е включен за подпомагане в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони до 2027 година", каза още Стратев.

Към днешна дата площите с лозови насаждения у нас възлизат на 60 000 хектара. Винопроизводителите са 362 с тенденция за повишаване“,допълни той.

Сред официалните гости на събитието бяха и проф. Виторино Новело, вицепрезидент на Комисията по лозарство на Международната организация по лозата и виното, председателят на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев и кметът на община Бургас Димитър Николов. 

След официалното откриване бяха връчени и отличията на наградените винопроизводители, участващи в тазгодишното издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Партньори на събитието, което ще продължи до 21 юли, са Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Националната лозарско-винарска камара (НЛВК) и Съюзът на енолозите в България.