Събота, 20 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Въпреки жегите: Нивата на питейните язовири са добри

  20.07.2024 11:46  
Въпреки жегите: Нивата на питейните язовири са добри

 

Дона МИТЕВА

Притеснителни сигнали за безводие и предупреждения за режими на водоподаването идват от различни части на страната. Дори от съседна Варненска област, с част от която ползваме заедно язовир „Камчия“ за водоснабдяване. Големите жеги и липсата на дъжд също са причина да се потърси информация за нивото на двата големи питейни язовира „Камчия“ и „Ясна поляна“, от които се снабдява с питейна вода Бургаска област.

„Към момента язовир „Камчия“ е на 61% запълнен от общия си обем. Това като абсолютни цифри са 142 819 000 кубика вода. Но да го кажем по-разбираемо: водата в язовира би стигнала за повече от 12 месеца занапред“, коментира инж. Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и допълни: „За „Ясна поляна“ заключението за юли, направено от колегите, които правят замервания е, че водата ще стигне за следващите 14 месеца“.

Инж. Димитров прави уговорката, че за малките населени места, които имат локални водоизточници – като каптажи или други сондажи, вероятно има проблем и сигурно изпитват недостиг на вода и затова са на режим. Той не се ангажира да каже дали има такива в Бургаско, защото е извън компетентността на БДЧР.

„Все пак разчитаме и на валежи. Приемаме, че сме в средата на летния туристически сезон. Водопотреблението е увеличено, защото туристическите бази са запълнени до определена степен.

Въпреки това, на годишна база това не се отразява драстично. Няма нищо притеснително в нивата на двата язовира. И миналата година обемът на язовир „Камчия“ е бил почти толкова. Макар тогава да е имало и дъждове. Показателите са почти еднакви за двете години“, заключава той и прави сравнение: „Ако говорим за язовир „Георги Трайков“, който е под „Камчия“, при него нивото е доста спаднало, но той не се ползва за питейни нужди. Този язовир е на 36% от обема си и хората, като го видят, си правят погрешни изводи“.