Събота, 20 Юли 2024
    
Бургас Общество

Вейповете – новото модерно за учениците, вече и в Бургас

  20.07.2024 13:31  
Вейповете – новото модерно за учениците, вече и в Бургас

 

Проблем. Продукти с канабис се разпространяват свободно в търговската мрежа

 

Дона МИТЕВА

Преди дни в Клиниката по токсикология към университетската болница в Плевен бяха хоспитализирани деца на възраст от 4 до 14 години, повечето от които след прием на бисквити, съдържащи тетрахидроканабинол ТНС (канабис) и едно с прием на кокаин. Случайно ли е това, някаква грешка или тенденция – запитани бургаски училищни психолози дали са се натъквали на подобни инциденти, изместиха фокуса.

 

„На мода в Бургас са вейповете,

 

вече и такива с канабис, които се разпространяват свободно в търговската мрежа у нас. Няма никакъв проблем да бъдат купени. Дори жена от РЗИ, която е в нашата комисия, коментира скоро, че се е натъкнала на такива в квартален магазин“, коментира Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Една част от електронните цигари съдържат HHC – производно на основното психоактивно вещество в канабиса. От октомври миналата година то е включено в забранителния списък с вещества, които носят висок риск за общественото здраве. Това го прави нелегално. Но дори самото пушене на вейп без това вещество може да причини огромни вреди за здравето и нервната система, особено на подрастващите, предупреждават лекарите.

„Големият проблем на вейповете е, че те са по-лоши от цигарите, защото фокусират много повече вредни вещества. Включително вече има вейпове с канабис. Те набират голяма скорост. Децата се принуждават да се крият и да дърпат пари от портмонетата на родителите си, само и само да могат да купуват вейп.

 

Изобщо вейпът не е безобиден

 

Той е много по-пристрастяващ отколкото цигарите. Защото през цигарите вероятността да се стигне до трева и наркотици, е по-малка от колкото през вейпа“, обяснява д-р Ивайло Димитров, специалист хомеопат и психотерапевт с голям опит. Човек, който работи със зависими в Бургас, от страната и чужбина.

„Предлагат се вейпове с наркотичното вещество за еднократна и многократна употреба, както и течност в различни разфасовки и вкусове“, обяснява млад мъж, който пожела анонимност.

„От няколко години насам

 

криминалният имидж на канабиса се променя

 

Продуктите от коноп – масла, кремове, чайове – стават все по-популярни. Те имат минимално съдържание на психоактивен THC и са богати на легален канабидиол (CBD). Често са изложени в красиво оформени кутии в онлайн магазини, аптеки, има ги и в сайтове за екологични продукти.

Рисковете може да се увеличат при употребата на по-силни продукти от канабис, особено на тези с висока концентрация на основната психоактивна съставка тетрахидроканабинол (THC). Има доказателства, които подсказват, че концентрациите на друга съставка, канабидиол (CBD), могат да опосредстват някои от негативните ефекти, свързани с високи дози на THC. Освен това употребата на канабис понякога причинява остри симптоми, които водят до постъпване в болничните спешни отделения.

Все по-често се предлагат капсули, масла, различни хранителни продукти и изпарители, съдържащи канабис. Тези нови продукти и начини на употреба, въпреки че потенциално са за предпочитане пред пушенето на канабис заедно с тютюн, могат да причинят различни рискове. Например, ядливите продукти могат да представляват по-голям риск от предозиране, включително случайно при малки деца, привлечени от продукти като сладкиши, бонбони и шоколад. Освен това, използването на силно концентрирани екстракти в изпарител (dabbing), изглежда, е свързано със значителни неблагоприятни здравни ефекти. Съществуват много видове изпарители, които могат да се използват с разнообразни екстракти и продукти от канабис, в резултат на което може да има различни рискове.

Станимир Баев

Здравните и социалните мерки за справяне с употребата на канабис и свързаните с това проблеми, трябва да включват преди всичко предотвратяване на употребата или забавяне на началото ѝ от юношеска до ранна зряла възраст и предотвратяване на прерастването на употребата на канабис от случайна към редовна.

Изводите са, че e крайно необходимо, да се предприемат всеобхватни стратегии за превенция, повишаване на осведомеността на възрастни и младежи и предоставяне на познания за вредните последствия от употребата на марихуана от подрастващите, като например многокомпонентни интервенции в училище, които развиват социална компетентност и умения за отказ, както и здравословни стратегии за вземане на решения и справяне, и коригират нормативните погрешни схващания за употребата на наркотици; семейни интервенции и структурирани компютърни интервенции“, обяснява Станимир Баев, председател на Постоянната комисия по образование в Бургаския общински съвет и зам.-директор на Математическата гимназия в града.

Психолози от бургаски училища споделят, че им се е налагало дори

 

да викат спешна помощ заради случай,

 

при който пушилият такъв вейп стига до гърч. „Най-лекият вариант, е, че са еуфоричн. Държи ги около два часа, после изведнъж стават дроп. Други повръщат, пребледняват, потят се, пулсът пада като са препушили“, разказва психоложка.

Докато на кутиите с цигари има грозни снимки, които показват какви са пораженията от тютюна върху организма на пушачите, то върху кутийките с бисквити с канабис и върху вейповете и пълнителите няма такива.

Справка из интернет показа, че се предлага изключително разнообразие от вейпове с канабинол, както и бисквитки. Цената на бисквитите варира до 10 лв. за 6 броя, докато на вейповете и пълнителите за тях тръгва от към 60 лв. и варира до към 140 – 300 лв. за устройство (писалка) с няколко пълнителя подарък. Отделно се предлагат и само пълнители.

Отдавна работата на дилърите и знакът с метната на жицата маратонка са в историята. Тя е прехвърлена в социалната мрежа, където само с едно кликване на +18 може да се влезе и да се поръча определен продукт. Доставката е през фирмите, които се занимават с това. Тях не ги интересува съдържанието на пакета. Единствената им задача е да си приберат парите.

Запознати твърдят, че дори през разносвачите на храна по домовете може да се поръчат наркотици. Тази практика тръгва от столицата, преминава през Пловдив и Варна и в момента достига и до Бургас от началото на годината.

 

„Всичко минава през мрежата,

 

защото има вариант и с изменена молекула на канабиса, но въздействието върху организма е същото. Производителите са много изобретателни при старата марихуана – до 5% е тетрахидроканабинолът, има такава, където той е 10%. Водата в почвата, която се вкарва при производството сега на марихуана, е обработена със синтетика и последното, което са хванали полицаите, е с 34%. На всичкото отгоре слагат хексахидроканабиниол – което не се хваща при тест като употреба на марихуана. Говорим да най-популярното вещество и най-имитираното.

За жалост хората от този бизнес са много креативни, за да избяга от наказателна отговорност“, коментира Димова.

Росица Димова

Пълнители за електронни цигари, съдържащи синтетичен канабиноид „хиксахидрокаталинол“ полицията в Бургас изземва при специализирани акции от търговски обекти. Регулярно излиза информация и за унищожени ферми за канабис и нарколаборатории.

Стимулантите също се употребяват за екшън и купон. И това го правят повече момичетата, защото предизвикват еуфория, прилив на енергия, организмът работи на бързи обороти и те отслабват.

Димова сподели интересен опит от Китай, въведен преди няколко години, когато там са сложили забрана на основното ядро на молекулата, от което се правят всички наркотични вещества.

 

„Първите опитвания на марихуаната, на вейповете са между 6. и 7. клас

 

Не са масови обаче. Когато в осми клас се отиде в новото училище – там нещата стават страшни. Наличен е стресът, доказването в нова среда, борба за лидерство. Докъм 11. клас върви този тренд. Тогава вече или се отказват, или проблемите се задълбочават драстично“, казва психоложката. И ако в миналото на тази възраст са започвали първите опити с цигари – те сега са вече в 3-4. клас. А проблемите със зависимости от енергийни напитки и масовата им употреба стартира още от 1. клас.

Практикува се и бизнес „споделено пушене“, което ще рече, че се събират пари, намира се кой да купи вейпа и в зависимост от това колко пари инвестира всеки – получава и право на брой дръпвания.

„Не е маловажно подпомагането на младите хора да приспособят своето поведение, своите възможности и нагласи към въздействията на средата – например към социални норми, във взаимодействието с връстници, към условията на живот, за намаляване и преустановяване на рисковите поведения, свързани с наркотичните вещества.

Причините да вземаме решения и да правим избори невинаги са рационални и не могат да се отделят от това кои сме, къде сме или дори колко време ни отнема да решим какво да облечем сутринта. Но ако сме запознати с психологическите фактори, които влияят върху нашите избори ще можем да вземаме и по-добри решения.

Повечето от лошите решения, които правим, включват непосредствена награда. Всички предпочитаме желаната полза да дойде по-скоро, отколкото по-късно. Ето защо хапваме парче шоколадова торта, въпреки че сме на диета, или изпиваме чаша уиски в повече, въпреки че сме наясно, че ще шофираме към къщи. Ние сме наясно, че може да се наложи да платим голяма цена по-късно, но избираме да си изживеем момента.

Тази философия на „улови мига” работи още по-силно, когато не е много сигурно, че ще бъдем наказани.

Впечатлението, че всичко е позволено по всякакви начини, е толкова силно, че процесът на вътрешно освобождаване не може дори да започне. Кой би могъл да се опитва да се освободи от връзките, които го спъват, след като дори не подозира за съществуването им?

Граница като че ли е последната дума, която ни идва наум, когато разсъждаваме за това какво представлява свободата. Нали свободата затова е свобода, защото не трябва да има нещо, което да я ограничава? Така е, но само на пръв поглед; така е, но е много важен контекстът, в който боравим с понятието.

За повечето нормално функциониращи хора поддържането на самочувствието е важна вътрешна цел. Това е тенденцията добрите резултати да се приписват на нашите собствени действия, а лошите – на фактори извън нашия контрол.

Друга важна вътрешна цел е да се запази усещането за контрол над събитията и света, който ни заобикаля. В резултат на това обичайният начин, по който изкривяваме разбирането за събитията е като приемем, че имаме по-голям контрол, отколкото в действителност имаме. Когато страдаме от тази илюзия за контрол, ние сме склонни да подценяваме рисковете от нашите действия и решения, и имаме проблем да се учим от опита, тъй като пренебрегваме и омаловажаваме информацията, която подсказва, че нямаме контрол“, подчертава Баев, правейки паралел между поведението на възрастни и деца.

Консумацията на вейпове с тетрахидроканабинол е особено опасна за подрастващите, при които организмът все още се развива, и може да доведе до тежки последици. Изключително висок е рискът от ранно развитие на сърдечносъдово заболяване.

Въпреки че е масова модата на вейповете, в

 

Бургас има само едно училище, което е признало, че има проблем,

 

защото при предозиране се налага да се извика линейка заради събрани граници. „Детето бе от малко населено място, а такива са обикновено по-уязвими. Накарали го да дърпа много пъти, да му гледат сеира и то е изравнило границите. Та от това училище си признаха, че има проблем. И по Механизма и алгоритъма за действие при употреба на психоактивни и наркотични вещества, който въведоха миналата година, започнаха да действат“, разказва Димова.

По нейни думи

 

Подрастващите, дошли от малките населени места в големия град, са далеч по-уязвими,

 

без значение от какъв етнос са, нито от това с какви пари разполагат и какъв е социалният им статус. Скуката и любопитството са водещите фактори.

Училището – най-вече междучасията или след часовете, е теренът на противопоставянето ученик – ученик. „Учителите виждат проблемите да кажем с вейповете, но пък не смеят да кажат на родителите, защото реакцията на вторите много често е на отричане. Когато се стигне до нашата намеса и проблемът е идентифициран, често казвам: „Питайте учителите, защото пред вас е идеалният син или дъщеря, но в училище той е ученик, който има състезание с други ученици. Това учителите го виждат“.

Опитът показва, че

 

ако родителите признаят – проблемът е много голям

 

Първата реакция винаги е на несъгласие. Има и родители, които търсят помощ. „Ученичка от една гимназия я хващат няколко пъти, че употребява дрога. Родителите търсят варианти тя хем да не отсъства от училище, хем да се лекува. Насочихме я към лекар, който да работи с нея. Преместиха я в друго училище, за да се откъсне от средата. И така проблемът се овладя“, дава пример Димова. Тя запазва в тайна имената на бургаски учебни заведения, където сериозно има проблеми не само с употреба на наркотични вещества, но и с разпространители.

„Пушенето на вейп е новото модерно. За 14 – 15-годишни деца е нормално да пушат, а тези, които не го правят, едва ли са лузъри. Това е много притеснително. И другият голям проблем е райският газ, който се продава и в магазините за алкохол, което е абсолютен цинизъм.

Д-р Ивайло Димитров

Родителите трябва да следят зениците на децата си. Другият симптом е втренчването в телефоните, като един вид бягство от реалността. Това пък се връзва с пристрастяването към телефона и става две в едно. Лошият дългосрочен ефект е социалната изолация. Забиват в един фалшив виртуален свят, който ги кара да се чувстват фалшиво спокойни. А когато се събират в групи, си показват още повече щуротийки, свързани с пушенето – така влизат с марихуаната, а и с останалите вещества“, предупреждава д-р Ивайло Димитров и обобщава, че вейпът е началото на наркотиците и другите дроги и зависимости и продължава: „Това за мене е много притеснително, защото аз работя вече с 13 – 14-годишни момичета – наркодилърки от Варна, Пловдив, Бургас, започнаха сега и от по-малките градове. Нещо страшно. На всичкото отгоре тези момичета са със самочувствието на хора, които много разбират от живота. Това е наистина страшно. Не искам да плаша родителите, но наистина е притеснително“.

Лекарят съветва внимателно да се следят знаците, които децата дават и да са адекватни при порастването им.

„Аз съм имал случаи на родители, които са давали по 300 лева на ден джобни на децата си. А подрастващите трябва първо да се научат да ценят парите. Не трябва да им се дава много, и винаги да са заслужени. А не просто да му се хвърлят едни пари“, допълва лекарят.

За жалост голяма част от родителите не осъзнават проблема, а за младите

„вейп за гуд вайб“

 

(вейп за добра вибрация, купон на макс), е водещо

„Днес отсъствието на всякакво дошло отвън ограничаване не ни позволява да изпитваме необходимостта да си задаваме въпроси за всичко, което приемаме за очевидна даденост. Истината е, че принуди съществуват, но те са невидими. Обществените власти не регламентират тенденциите в търговията, но законът на пазара, в съчетание с конформизма, който пораждат царстващите моди, принуждава търговците да му се подчиняват – в противен случай са обречени на изчезване.

За младите хора (т. нар. Поколение Z) е по-характерно консуматорство и влечение към престижност. Ако нещо не работи, не е ново и модерно, не ги изкушава, не ги забавлява и не ги радва, те просто си вземат нова вещ. Израснали са под влиянието на толкова много реклами, колкото нито едно поколение до момента. Те имат възможности за избор на продукти и услуги повече от всякога, с много повече и разнообразни канали и начини да купуват, наемат, споделят и плащат.

 

Водещи са разбиранията за личната индивидуалност и уникалност. Те създават собствени пространства. И всичко това е свързано с новите компютърни и цифрови технологии. Това чувство за уникалност често е в основата на засиленото чувство за принадлежност към група. То ги насърчава към сформирането на общности по интереси и следване в социалните мрежи, но от друга страна, е в основата на остро изразена възрастова дискриминация.

Част от

 

поколението не желае да поема социални отговорности,

 

 опитва се всячески да удължи удоволствието от живота, отказва да мисли за семейство и кариера, иска да опитва нови и различни неща.

За разлика от предишните генерации, немалко представители на Поколение Z продължават да живеят с родителите си. Някои наблюдатели наричат този феномен „отложена зрялост“ – забавяне на прехода към зряла възраст за по-дълго в сравнение с техните връстници от другите поколения. Значителна част от поколението е възпитано и отглеждано от баби и дядовци, тъй като една немалка част от родителите работят извън България, други са били ангажирани с осигуряването на издръжката. Друга част от поколението са деца на разведени или живеещи без брачен договор родители, което в известна степен прекъсва традиционното влияние на семейния модел, на семейните ценности и поколенческата приемственост.

 

Предпазването на децата от наркотици

 

е една от основните грижи на съвременните родители. Най-често децата следват примера на връстниците си – пробват дрога, за да докажат, че са „на нивото“ на вече употребяващите. Ако попаднат в лоша компания могат да бъдат дрогирани, без те да знаят какво приемат. Синтетичната дрога в днешно време може да бъде под формата на прах или таблетки, които да не будят притеснение на пръв поглед. Веществото може да бъде поставено лесно в напитки на масата, докато младежите танцуват в заведение, например.

Затова основно задължение на родителите е да обърнат вниманието на детето върху рисковете от наркозависимостта и да следят в какви компании се движат и с кого контактуват.

Положителният пример в семейството е от първостепенно значение. Ако родителите не пушат, занимават се със спорт, привикват децата си от малки да тренират, те ги предпазват от възможностите за рискови контакти“, обобщава Баев.