Неделя, 21 Юли 2024
    
Общество

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

  21.07.2024 08:01  
Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край село Воден. Това съобщи пред журналисти старши комисар Любомир Баров, зам. директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Два от хеликоптерите са на министерството на отбраната, два - от Чехия.

Пожарът е в широколистен масив и през вчерашния ден е достигнал около 70 хил. декара, но не е ясно колко още площ е превзел през нощта. Теренът е пресечен, с дълбоки дерета, което пречи за навлизане на пожарните екипи. Има направени просеки. Няма опасност за населените месьосочи комисар Баров.

Министър-председателят Димитър Главчев междувременно пътува за Воден. Премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото.

В четвъртък министър-председателят Главчев разпореди на министъра на транспорта Георги Гвоздейков да предприеме мерки по проблема.



В събота транспортният министър докладва на премиера, че клетката в района на село Воден е монтирана и работи.

Във Воден премиерът Главчев ще провери и доставката на контейнерите, пригодени за живеене, които могат да бъдат използвани при необходимост. Министър-председателят ще разговаря и с екипите от турска страна, които участват в гасенето на пожарите.