Неделя, 21 Юли 2024
    
Култура Общество

Какво е състоянието на Иван Гарелов

  21.07.2024 16:33  
Какво е състоянието на Иван Гарелов

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха от „Пирогов“. Бившият водещ на „Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на болницата в четвъртък.

81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е работил върху новата си книга. Първоначално е бил настанен в Бургаската окръжна болница, но заради влошаването на състоянието му е взето решение да бъде преместен в София.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.
Иван Гарелов става известен като водещ на предаването „Панорама“ на БНТ през 80-те и 90-те години на миналия век. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата: „Часът и мястото на срещата са известни”.

Гарелов е всепризнат познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис /баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис – бел. БГНЕС/, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Начело на „Панорама“ остава 21 години, в началото на новото хилядолетие преминава в „Нова тв“.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн