Неделя, 21 Юли 2024
    
Любопитно

Защо Истанбул се превърна в надеждата на оплешивяващите

  21.07.2024 16:37  
Защо Истанбул  се превърна в надеждата на оплешивяващите

Евтино и ефективно - такова е присаждането на коса в Турция, заради което в страната пристигат стотици хиляди мъже от цял свят, пише Deutsche Welle.

Обичам да правя хората щастливи, казва туркинята Сюмейе Демирезен пред германския "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ). И по-конкретно - младите мъже с оредяващи коси, тъй като тя работи в клиника, която се занимава с трансплантации.

Около 80 процента от мъжете в Централна Европа страдат от косопад. В останалите части на света не е много по-различно. Така, рано или късно, повечето мъже са изправени пред следния избор: да се примирят с косопада, да опитат лечение с медикаменти и специални шампоани или… да си трансплантират коса, както направиха британският певец Роби Уилямс, германският финансов министър Кристиан Линднер и футболният треньор Юрген Клоп. При това за мнозина тази процедура е на един самолетен билет разстояние - до Истанбул.

Световната столица за присаждане на коса

Турският мегаполис се е превърнал в световна столица за присаждането на коса, а по улиците редовно се виждат мъже с червени точки по главите или с превръзки - очевидно току-що преминали през процедурата. Тази индустрия води началото си от 1980-те години, но днес е по-популярна, безболезнена и достъпна.

Сюмейе Демирезен ръководи екип, отговарящ за немскоговорящите пациенти в една от клиниките, предлагащи услугата. Самото заведение изглежда като спа център. "Или като магазин на "Епъл", казва Демирезен. Във фоайето авторът на статията в ЗЦ Рафаел Гайгер среща индийци, италианци, кубинец - "езиците тук се чуват един през друг като в централата на ООН в Ню Йорк - ООН на плешивите", пише авторът. Докато чакат да се сбогуват с проблема си, пациентите могат да се възползват и от други услуги - слагане на ботокс, поставяне на фасети и други разкрасителни процедури.

Основателят на клиниката Серкан Айдън трансплантира коса от четвърт век и твърди, че са имали над 80 000 пациенти. "Знаете ли, че в Съединените щати кандидатите за президент с коса имат по-големи шансове", казва той. В Южна Корея пък мъжете с много коса ги чака далеч по-бляската кариера от другите. Айдън вярва, че един ден трансплантирането на коса при мъжете ще стане толкова рутинно, колкото епилацията при жените.

Стотици хиляди мъже посещават Турция за трансплантация

Самата процедура трае около час и определено не е приятна. Цената е четирицифрена, а в клиниката на Айдън е по-скъпо, отколкото в повечето подобни заведения в Турция. Все пак и там тя е значително по-евтина, отколкото в Германия например. Пациенти споделят пред автора на статията, че са платили около 3300 евро за процедурата, плюс самолетните билети и хотела. В Германия обаче подобна трансплантанция може да струва и над 8000 евро. Но в Турция много от клиниките работят без лиценз, предупреждават експерти пред швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

Сюмейе Демирезен казва, че в Истанбул над осемстотин клиники предлагат транспланиране на коса. А само миналата година 1,4 милиона души са посетили страната за медицински интервенции, като присаждането на коса е една от най-популярните услуги. Пациенти пристигат от целия свят, само през 2022-а година един милион души са си трансплантирали коса в Турция, оборотът е възлязъл на два милиарда долара пише НЦЦ.
Трансплантации вместо лекарства

Преди да се пристъпи към процедурата, пациентите изпращат снимки на главата си на клиниката, която от своя страна преценява колко горе-долу фоликули трябва да бъдат транспланирани и изготвя оферта за цена на процедурата. При самата процедура се трансплантира единствено собствена коса. За целта се взимат фоликули, които преди това се сканират и анализират.

Сюмейе Демирезен работи с триизмерно изображение, което разделя косата на цветове - зелена, която е подходяща за транспланиране, жълта, която също може да бъде използвана, и червена, която е безнадеждна. Възстановяването отнема около три месеца, а пълният ефект се проявява след около година.

"Зюддойче Цайтунг" цитира изследване на "Галъп", според което при две трети от мъжете косопадът влияе на самочувствието. Затова мнозина бръснат главите си, за да не личи плешивостта, или прибягват към лекарства - например финастерид, за който се смята, че блокира производството на половия хормон дихидротестостерон, който предизвика косопада. Но мнозина се оплакват от странични ефекти, включително върху либидото и потентността. Затова един самолетен билет, 3-4 дни, прекарани в Турция, и няколко хиляди евро се оказват удобно решение за много европейци, които не искат да останат без коса.
 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн