Понеделник, 22 Юли 2024
    
Общество

Байдън се оттегля от президентската надпревара

  21.07.2024 21:41  
Байдън се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че прекратява кандидатурата си за преизбиране, заявявайки, че "това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната", съобщи Би Би Си.

Оттеглянето му за президентската надпревара идва четири месеца преди американците да отидат до урните, преобръщайки хода на изборите. 

Решението му да се откаже беше предшествано от седмици на интензивен натиск от страна на колегите му демократи след колеблив дебат срещу републиканеца Доналд Тръмп в края на юни. В писмо, публикувано в профила му в социалните медии, той каза, че е било най-голямата чест в живота му да служи като президент.

"Въпреки че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-добрия интерес на моята партия и страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си", казва в изявлението си Байдън.

Той благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, посочвайки, че тя е "изключителен партньор".
"Позволете ми да изразя сърдечната си признателност към американския народ за вярата и доверието, което ми оказахте", се казва още в изявлението му. "Вярвам днес и винаги съм вярвал, че няма нищо, което Америка да не може да направи – когато го правим заедно. Просто трябва да помним, че сме Съединените американски щати", допълва президентът.

Миналата седмица той се върна в дома си в Делауеър, след като беше диагностициран с COVID-19, но в петък обяви, че очаква с нетърпение "да се върне в кампанията следващата седмица".