Вторник, 23 Юли 2024
    
Спорт

Бургас спечели домакинството на Европейското първенство по кудо през 2025 г.

  23.07.2024 13:11  
Бургас спечели домакинството на Европейското първенство по кудо през 2025 г.

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година. Морският град бе избран в конкуренция с градове от други държави, а престижното международно събитие ще се проведе на 4 и 5 октомври в Спортна зала „Арена Бургас“.

Новината идва само три седмици, след като кметът Димитър Николов обсъди тази възможност със заместник-директора на Световната федерация по кудо Кеничи Осада. След срещата делегацията от Световната федерация по кудо посети спортна зала „Арена Бургас“ и остана силно впечатлена от условията, които предлага.

Европейското първенство ще включва всички възрастови категории – от 16-18 г. до над 45 г., което означава, че за състезанието догодина в Бургас ще пристигнат над 500 участници по кудо от страни в цяла Европа.

Бургас е с добри традиции в този спорт, а бургаските клубове по кудо са едни от най-силните в страната. Доказателство за това дадоха през юни на тазгодишното европейско първенство по кудо в Рим състезателите на СК „Кудо Бургас“ – Руси Хаджиев, който стана европейски шампион по кудо и Георги Попов - вице европейски шампион. Това дава сериозни основания на бургаските спортисти да се борят за няколко европейски титли в различните категории догодина в Бургас.

Домакинството на Европейското първенство по кудо ще даде възможност на Бургас да добави още едно голямо международно събитие в спортния си календар за следващата година и ще бъде следваща стъпка към спечелване на кръг от Световната купа по кудо.