Вторник, 23 Юли 2024
    
Спорт

Проучване: България ще вземе 9 медала от Олимпиадата в Париж, но нито един златен

  23.07.2024 15:21  
Проучване: България ще вземе 9 медала от Олимпиадата в Париж, но нито един златен

България ще спечели девет медала от Олимпийските игри в Париж, но нито един от тях няма да бъде златен. Това показва финалната прогноза на статистическата компания Грейсноут, изработена по поръчка на центъра за изследвания Нилсен.

Според прогнозата българските спортисти ще завършат на 70-о място в крайното класиране по медали, като ще завоюват един сребърен и осем бронзови. 

Статистическият модел сочи, че до мач за титлата ще достигне единствено боксьорът Хавиер Ибанес. Роденият в Куба български национал е поставен под номер 2 в стартовата схема в категория до 57 килограма при мъжете и със сигурност е един от фаворитите за отличие.

Боксът ще донесе и още един медал за България. Той ще бъде в същата категория, но при жените, и ще бъде спечелен от Светлана Каменова.

С два медала страната ни ще бъде зарадвана от художествената гимнастика - на Стилиана Николова в индивидуалния многобой и от ансамбъла. Валентина Георгиева на прескок в спортната гимнастика също ще се качи на почетната стълбичка.

По два медала ще донесат борбата и вдигането на тежести. Семьон Новиков се очаква да вземе бронз в категория до 87 килограма в класическата борба, а Магомед Рамазанов също ще бъде сред призьорите, но в категория до 86 килограма на свободната борба.

Изненадващо Грейсноут поставя европейския шампион в категория до 89 килограма във вдигането на тежести Карлос Насар едва като бронзов медалист, а със същия цвят медал ще се окичи и Божидар Андреев при 73-килограмовите.

На предишните Олимпийски игри в Токио преди три години България спечели шест медала, от които три златни - на Стойка Кръстева в бокса при жените, на Ивет Горанова в каратето при жените и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Според оценката на Грейсноут най-много медали на Олимпийските игри ще спечелят спортистите от САЩ - общо 112, като от тях 39 ще бъдат златни. На второ място ще завърши Китай с 86 медала (34 златни). Домакините от Франция ще приключат трети с 27 титли и общо 60 медала. Великобритания ще вземе 63 медала, но само 17 златни, а топ 5 ще се допълни от състезателите на Нидерландия с 16 олимпийски титли и 34 медала.

Източник: БТА


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн