Вторник, 23 Юли 2024
    
Бургас

Абсолютен шампион е категоричен: Черно море е прекрасно за начинаещите дайвъри

  23.07.2024 17:37  
Абсолютен шампион е категоричен: Черно море е прекрасно за начинаещите дайвъри

Имаме толкова природни дадености, а не ги използваме, казва Валентин Люцканов

 

Георги РУСИНОВ

 

Темата с дайвинг туризма и евентуалното му развитие в България, за която изданието ни писа миналия петък, се оказа доста любопитна, четена и споделяна в онлайн пространството. Както писахме тогава, това е една нова ниша, която се открива пред страната ни и специалисти смятат, че възможностите за такъв пазар и привличане на дайвинг туристи са напълно възможни и постижими.

Затова в продължение по темата взимаме мнението на един абсолютен шампион и рекордьор, човек, гмуркал се в повече морета и океани от много хора. Това е легендата в бургаския и българския подводен риболов Валентин Люцканов. А той е категоричен:

„Според мен има условия да бъде развит този вид туризъм и у нас. Разбира се, не е толкова красиво дъното ни. В смисъл такъв, че не е толкова богата флората и фауната и като видове не е толкова богато, сравнено със Средиземно или Червено море, което пък е топ дестинация за дайвърите. При всички положения имаме условия да развиваме такъв туризъм. За съжаление като че ли малко недостатъчно усилия се полагат в тази посока – да бъда популяризирана България като място за дайвинг туризъм. Затова основно туристите, които идват у нас за гмуркане, са българи. Ако идват чужденци, то те са безкрайно малко“.

Бившият секретар на Областна управа смята, че в това поле може да се наблегне с реклама на България и Черно море като едно по-спокойно море.

„Море, в което няма толкова много заплахи за хората. В смисъл, няма акули, няма толкова много отровни риби, няма опасни течения. Сравнително спокойно минава едно гмуркане и има дни, в които има прекрасна видимост под водата. Така че пак казвам – имаме достатъчно условия да бъде развит този вид туризъм“, каза Люцканов.

Той е убеден, че е добре да се наблегне на реклама, която да е част от националната политика на страната по отношение на туризма.

„Малко държавна намеса трябва да има, за да се рекламира и този продукт, който може да се предлага на чуждестранните туристи. Нашето море е много подходящо за начинаещи гмуркачи, тъй като не предлага големи дълбочини. Т.е. интересното дъно и интересните неща, които могат да се видят, са на сравнително плитки дълбочини – 30-40 метра. Естествено, има и обекти, които са по-надълбоко. Там вече е въпрос на техническо гмуркане и съвсем други неща. Мисълта ми е, че сравнено със Средиземно или Червено море, където може да се гмуркаш на около 40 метра, тук при нас са много малко подобни места. В този смисъл, гмурканията тук у нас в 90% преминават в по-плитката част – до към 20 метра. Т.е. това са идеални условия за по-неопитни водолази, където биха могли да натрупат опит и вече по-нататък като придобият и повече самочувствие, може да се гмуркат и на други места. Спокойно Черно море може да се използва като тренировъчна база“, с усмивка сподели рекордьорът.

 

Исторически подводен туризъм – имаме дадености, а не ги използваме

 

Освен като тренировъчна база, Черно море може да предложи и един друг любопитен аспект от дайвинг туризма. Може да няма много богата флора и фауна, но не липсват исторически обекти под водата, които могат да бъдат посещавани от гмуркачи, и то с голям интерес.

„Например в Несебър потъналите части от Стария град може да се разглеждат като вид дайвинг туризъм. На хората по света им създават изкуствени такива обекти, а при нас го имаме като даденост, а не се използва пълноценно. Има страшно много история в нашето море. Ето, на Ченгене скеле имаше наскоро много разкрития от подводна археология. Това е друг въпрос обаче, защото археологически разкопки са едно, а друго е място, на което биха позволили на туристи просто да обикалят с апаратите и да разглеждат някакви руини, които са под водата. Би могло, разбира се, там където има подводна археология, да се помисли за възможност за разглеждане след това от дайвъри. Иначе има потънали кораби, на които знам, че ходят и правят такива гмуркания. Други подводни обекти, като този параклис, който потопиха сега съвсем в близост до Света Анастасия. Такъв има и на Крокодилите в Приморско“, уточни Люцканов.

 

Гид в Индийския океан

 

Като говорим за експертността на Валентин Люцканов по темата с дайвинг туризма трябва да прибавим една интересна част от кариерата му. Той е бил подводен екскурзовод в Индийския океан.

„Работих за една дубайска компания, която правеше такива чартъри и круизи, максималната продължителност на която беше 7 дена. Качваме се на един кораб от едно оманско градче и отиваме до входа на Персийския залив. Пътуваме дотам и в продължение на една седмица се правеха гмуркания в Индийския океан. При нас идваха само сертифицирани водолази. Такива, които тепърва да се учат да се гмуркат – не, защото правехме и дълбоки гмуркания, и нощни – неща за опитни водолази. Почти една година бях подводен екскурзовод по тези места. Беше доста интересно. Ако трябва да съм честен, имаше дни, в които видимостта беше по-лоша, отколкото в нашето море. Специално там, където бяхме, нерядко се случваше да има видимост, която е по-лоша и от тази в Черно море. Имаше и течения, които проваляха гмуркания, защото в определени моменти могат да са доста опасни. Но хората са развили тази ниша туризъм добре“, посочи той.

Мнението на абсолютния рекордьор по титли в подводния риболов досега съвпада с това на всички, с които сме разговаряли по темата, която, разбира се, остава отворена.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн