Събота, 27 Юли 2024
    
Бургас

Съветници искат заостряне на вниманието на пресичащи с телефони и слушалки

  24.07.2024 16:01  
Съветници искат заостряне на вниманието на пресичащи с телефони и слушалки

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници от групата на КОД/БВ предлагат с докладна поставяне на допълнителни знаци на възлови и натоварени пешеходни пътеки, с които допълнително да се привлича вниманието на разсеяни пешеходци. Идеята е преди надписа „Погледни“, който е в началото на пешеходната пътека, да бъдат добавени допълнителни, с които се подчертава пресичащите да не ровят в телефоните си и да не стоят със слушалки на ушите.

Към докладната са прибавени статистики от пътния травматизъм в страната и отделно от това се акцентира, че в последните 5 месеца на 2024-а в Бургас има 147 ранени и 7 загинали, пострадали са 29 пешеходци и един от тях е загинал.

Транспортната комисия обаче отхвърли предложението на КОД/БВ като незаконосъобразно. Председателят Евелина Михалева обясни, че такива знаци, каквито колегите им искат да се поставят, не са регламентирани от Закона за движение по пътищата.

Архитект Дилян Георгиев се съгласи и добави, че може да се изпрати по-скоро писмо до Министерски съвет за създаване на съответните нормативни актове.

Михалева предложи в тази връзка докладната да отпадне по законосъобразност и да се изпрати към ведомствената комисия. Комисията подкрепи предложението й.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г