Събота, 27 Юли 2024
    
Крими

Двамата от яхтата с наркотиците в Царево остават в ареста

  24.07.2024 17:21  
Двамата от яхтата с наркотиците  в Царево  остават в ареста

Бургаският апелативен съд потвърди мярката на Окръжен съд и остави зад решетките Еуджен Мурешан – румънски гражданин и Вангел Паксимов.

Двамата бяха задържани на яхта на 16 юли на ГКПП „Царево“.

 

Те са привлечени в качеството на обвиняеми лица за това, че в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително чрез използване на плавателно средство - на моторна яхта, направили опит да пренесат през морската граница на страната - от Република България в Република Турция, високорискови наркотични вещества, а именно: 61 килограма и 350 грама коноп /канабис, марихуана/, във вид на суха растителна маса; 44,48 грама 3,4 - метилендиоксиметамфетамин /MDMA, „екстази“/, във вид на таблетки; 591,880 /петстотин деветдесет и един грама и осемстотин и осемдесет милиграма/ грама кокаин, във вид на прахообразно вещество, като деянието останало недовършено по независещи от тях причини. Престъплението е по чл.242, ал.2 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.18 от НК, което по смисъла на закона е тежко умишлено престъпление, с предвидена наказуемост от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 000лв. до 200 000лв.

Въззивната инстанция споделя изводите на окръжния съд, наложил мярката за неотклонение “задържане под стража“ на двамата обвиняеми. Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че всеки един от задържаните е съпричастен към престъплението. Налице е и реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление.

„Количеството и вида на високорисковото наркотично вещество, предмет на опита за контрабанда, сочи на висока степен на обществена опасност на разследваното престъпно деяние и дава основание за извод, че интензитетът на опасността обвиняемите да се укрият или да проявят несъответно на НК поведение, ако са на свобода, е значителен.“  - се посочва в съдебното определение. Румънският гражданин е с предходни осъждания, няма постоянен или настоящ адрес на територията на Република България, не притежава имущество и не получава легални доходи в страната.

Съдът счита, че задържането на двамата обвиняеми е в съответствие с обществения интерес да се предотврати укриването им, както и тяхно неправомерно поведение.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г