Събота, 27 Юли 2024
    
Бизнес Созопол

НАП хвана цял фестивал, работил без нито един касов апарат

  25.07.2024 11:49  
НАП хвана цял фестивал, работил без нито един касов апарат

Неотчетената сума възлиза на 600 000 лева за три дни. 

 

Цял фестивал на морето без нито един касов апарат пипнаха инспекторите от Националната агенция за приходите в началото на лятото.

От НАП отказаха да заявят за кое музикално събитие точно става въпрос, тъй като това е данъчно-осигурителна тайна, пише вестник "Телеграф".Според източници на изданието става въпрос за фестивал, провел се през юни на плаж в Созопол.

Служителите на НАП установили, че в нито един от обектите там, в които се продават храна и напитки, няма касов апарат. От събраните предварително данни станало ясно, че неотчетената сума възлиза на около 600 000 лева, навъртени за 3 дни. За нарушението са издадени актове и са предприети действия за запечатване на четири обекта.

НАП залови само осем обекта без система за отчитане на оборотите

Липсата на касов апарат е един от похватите за криене на оборот, добре известни на фискалните инспектори. Другите са неиздаване на фискален бон и даване на фалшива касова бележка.

Наблюденията на Главна дирекция „Фискален контрол“ показват, че все повече търговци по морето избират да са изрядни и отчитат коректно приходите от продажби. Голяма роля за промяна на поведението на бизнеса играят и контролните действия на НАП. Данъчните действат по два основни метода – таен клиент и наблюдение на място дали оборотът се отчита коректно.

При първия похват един или двама фискални инспектори купуват стока или сядат в заведение, където консумират нещо. За подобни контролни покупки НАП има специален бюджет. Когато платят сметката и не им се издаде фискален бон, инспекторите се легитимират. Следва писане на протокол и съставяне на акт. За подобно нарушение също така обектът може да се запечата за срок до 30 дни. Данъчните освен това сравняват касовата наличност с отчетения на апарата оборот.

При наблюдението на място данъчните седят край касовия апарат и гледат дали всяка продажба се отчита. Често това води до доста голям ръст в оборотите в съответния търговски обект. След това данъчните сравняват дали отчетения пред очите им оборот се различава много спрямо този преди седмица или месец, когато е нямало наблюдение от НАП.

Напоследък обаче все по-често път си проправя нова схема, особено разпространена по морето, разказаха пред „Телеграф“ данъчни експерти. Всеки сезон едни и също собственици чрез подставени лица регистрират нова фирма. Тя може да прави всякакъв тип бизнес – да отваря баничарници, капанчета, дори сладоледени колички. Въпросната фирма няма никакви активи, всичко е под наем, включително посудата. Така данъчните нищо не могат да ѝ вземат освен оборота в касата.

Фирмата-еднодневка коректно отчита всяка продажба и издава на клиентите касов бон, така че всичко на повърхността да изглежда тип-топ. Това обаче е привидно, защото нищо не внася в хазната – нито ДДС, нито осигуровки, нито данък печалба. Накрая, като свърши лятото, собствениците й, които остават в сянка, я изоставят и следващата година откриват нова фирма, която повтаря същата схема през новия сезон. Задълженията на старата компания обаче продължават да висят. По тази схема се натрупват десетки, а понякога и стотици хиляди левове задължения. Единственото, което от НАП могат да направят, е да пратят публичен изпълнител, подпомогнат от служител по фискален контрол, който в продължение на няколко дни да стои до касовия апарат и в края на деня да прибира оборота. Ако пък сумите се плащат по банков път, се блокира банковата сметка. И при двата случая обаче НАП обикновено може да си прибере само няколко хиляди лева на фона на дълг от десетки хиляди.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г