Събота, 27 Юли 2024
    
Бургас

Най-много електробуси в страната има в Бургас

  25.07.2024 12:45  
Най-много електробуси в страната има в Бургас

В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас.

Основната тема на форума е „Развитие на градския електротранспорт за обществен превоз на пътници“. Той започна тази сутрин в административната сграда на Индустриален и логистичен парк - Бургас, ул. „Крайезерна” №155. От името на кмета Димитър Николов поздрав към участниците отправи неговият заместник Станимир Апостолов. Събитието уважи с присъствието си и областният управител проф. Мария Нейкова.

Организатор на конференцията е „Бургасбус“, в лицето на мениджърския екип – управителят инж. Петко Драгнев и неговият заместник Любомир Атанасов. Модератор е инж. Иван Костов, председател на УС на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България.

През последните години Бургас обнови изцяло своя градски транспорт. Общината осигури след спечелен проект 56 нови електробуса. Така бяха спестени значителни средства във времето, когато цената на конвенционалните горива скочи три пъти. „Бургасбус“ изгради своя собствена фотоволтаична централа. Дружеството се готви да закупи и батерии. Така ще съхранява за дни без слънце и ще оползотворява произведената, но неизразходена енергия.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г